Leul s-a apreciat față de valutele principalilor parteneri comerciali ai Moldovei. Expert: La ce ajută și ce probleme provoacă o monedă națională puternică

Este pentru a 3-a oară în acest an când leul moldovenesc se apreciază față de toate valutele din coșul valutar IVM-10, scrie expertul economic Veaceslav Ioniță. Săptămâna curentă, 15-21 Iunie 2020, IVM-10 a atins cel mai jos nivel de la începutul anului de 97,34 puncte, iar leul moldovenesc a ajuns să fie cu (+2,66%) mai puternic decât cele 10 valute ale principalilor parteneri comerciali ai Moldovei și a atins cea mai puternică cotă de la începutul anului.

Foto: UNIMEDIA

Leul rămâne a fi mai depreciat față de euro (-1,01%) și față de dolarul american (-0,31%).

Pe tot parcursul acestui an, leul ,moldovenesc a avut un comportament similar cu leul românesc, înregistrând mici aprecieri sau deprecieri față de RON.

Cel mai mult, leul moldovenesc s-a apreciat față de lira turcească (+12,46%) și rubla belarusă (+11,16).

Săptămâna curentă majoritatea valutelor principalilor parteneri comerciali ai Moldovei s-au depreciat față de dolarul american, cu excepția leului moldovenesc (+0,20%), rublei belaruse (+0,03%) și yuanului chinezesc (+0,01%).

De la începutul anului doar euro în prezent este mai puternic decât dolarul american (+0,70%). Leul moldovenesc cu (-0,31%) depreciere se află pe locul doi, urmat de leul românesc (-0,47%).

Cea mai puternică depreciere față de dolarul american de la începutul anului a înregistrat-o lira turcească (-14,58%), rubla belarusă (-12,91%) și rubla rusească (-12,54%).

Potrivit expertului, leul moldovenesc puternic ajută la scăderea inflației și stopează procesul de creștere a prețurilor, cea ce în condiții de criză este benefic pentru populație. Dar un leu puternic este o problemă pentru agenții economici. Astfel mărfurile din Turcia și Ucraina în prezent doar datorită cursului valutar sunt cu 12% mai ieftine decât mărfurile moldovenești. Companiile autohtone pierd din competitivitate atât la exportul de mărfuri, cât și pe piața locală, care este inundată de mărfurile de import, în special cele agricole.

Din acest motiv, BNM trebuie să urmărească în politicile sale două obiective de bază: protecția cetățenilor de o posibilă creștere a prețurilor și protejarea agenților economici printr-un curs competitiv al leului moldovenesc, conchide Veaceslav Ioniță.


Pub