Pază de stat pentru judecătorii și procurorii care investighează dosarul lui Plahotniuc. Dodon: Avem de a face cu mafia

Instituțiile abilitate ale statului vor asigura pază pentru procurorii și judecătorii implicați în examinarea dosarelor de rezonanță, printre care și cel ce vizează furtul miliardului. Declarația a fost făcută de Igor Dodon, în cadrul emisiunii „Președintele răspunde”. Șeful statului a spus că unii reprezentați au justiției sunt amenințați, după ce au luat decizii contra fostului lider al PD, Vlad Plahotniuc.

„Avem de a face cu bandiți, mafia. Aceștia sunt bandiți adevărați, când îi strângi la perete, încep presiunile și amenințările inclusiv la viață. Dacă ei și-au permis anul trecut amenințări cu moartea inclusiv la adresa președintelui, credeți că ei nu pot să facă acest lucru și cu judecătorii și procurorii?”, a spus Igor Dodon.

„Am avut mesaj foarte clar din partea judecătorilor și procurorilor cu cazul lui Plahotniuc, la Curtea de Apel. De 4 ori a fost amânat, Plahotniuc a provocat focar de Covid la câteva instanțe. Nu vreau să învinuiesc pe nimeni, dar unii judecători pur și simplu se temeau. Acum, după ce au luat decizia, sunt căutați de nu știu cine”, a relatat șeful statului.

În acest context, instituțiile abilitate vor asigura pază procurorilor și judecătorilor care iau parte la examinarea dosarelor de rezonanță. „Noi, conducerea statului e clar că trebuie să îi prindem și să îi punem la punct, dar pe de altă parte, trebuie să asigurăm paza acestor persoane implicate. De aceea și am luat decizia ca Serviciul de Protecție și Pază de Stat, instituțiile de stat abilitate cu astfel de drepturi să acorde suport, pază dacă este necesar, pentru persoanele cinstite, demne, care sunt implicate în investigarea acestor dosare cu rezonanță națională”.

Șeful statului nu a vrut să spună cine anume deja beneficiază de pază: „Nu voi veni cu detalii cui și ce pază i-a fost oderită, dar astfel de decizii deja au fost luate. Pentru a lărgi posibilitățile de a acorda acest suport, am înaintat și o inițiativă legislativă în Parlament, care ar permite, în caz de necesitate, să implicăm nu doar Serviciul de Protecție și Pază de Stat, dar și MAI-ul și alte structuri. Dar cum altfel cu bandiții să lupți? Doar așa”.

La 12 iunie, după cinci amânări, Curtea de Apel Chișinău a decis menținerea mandatului de arestare pe numele lui Vlad Plahotniuc, emis la data de 22 mai, de către Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.

Decizia vine după ce în aceeași zi, Procuratura Generală și-a exprimat public îngrijorarea privind multiplele amânări din partea Curții de Apel Chișinău de a examina recursul avocaților împotriva mandatului de arestare a lui Vlad Plahotniuc. Potrivit reprezentanților PG, fără această decizie, procurorii nu pot cere autorităților Statelor Unite extrădarea fostului politician în Republica Moldova.

Ulterior, Curtea de Apel a venit cu o reacție și a calificat „îngrijorările” Procuraturii drept „deplasate și irelevante”.

Tot atunci, șeful statului, Igor Dodon, a declarat că unii magistrați sunt controlați direct de către fostul lider al Partidului Democrat, care îi telefonează personal, pentru a le da indicații, iar cazurile de infectare cu Covid-19 la Curtea de Apel ar avea legătură cu examinarea dosarului acestuia.


Pub