36 de angajați ai instanțelor de judecată, infectați cu Covid. Magistrații, nevoiți să-și cumpere singuri dezinfectanți, iar unii avocați, acuzați că fac scandal pe coridoare

36 de angajați din cadrul instanțelor de judecată din țară sunt infectate cu Covid-19, inclusiv magistrați. Situația este mai gravă în capitală, unde doar la Judecătoria Chișinău sunt diagnosticate cu noul virus 9 persoane, iar la Curtea de Apel Chișinău - 6 persoane. Șefii instituțiilor spun că au fost luate toate măsurile de protecție impuse de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, însă unele reguli chiar nu pot fi respectate, din mai multe motive, inclusiv financiare. Totodată, unii oameni, inclusiv avocați, nu ar fi receptivi la solicitările de a purta mască și mănuși și la cea de a intra în clădirea instanței doar dacă au ședințe de judecată.

Foto: a-tv.md

În cadrul ședinței extraordinare de astăzi a Consiliului Superior al Magistraturii s-a discutat în special situația epidemiologică în cadrul instanțelor de judecată. Astfel, cele 36 de cazuri de infectare cu Covid-19 sunt repartizate în felul următor:

Curtea Supremă de Justiție - 2 judecători și 3 asistenți infectați,

Curtea de Apel Chișinăpu - 6 persoane infectate,

Curtea de Apel Bălți - 3 persoane,

Curtea de Apel Cahul - 1 persoană,

Curtea de Apel Comrat - 1 persoană,

Judecătoria Bălți - 1 persoană,

Judecătoria Chișinău - 9 persoane, dintre care, la sediul central - 1 persoană, sediul Buiucani - 1 persoană, sediul Centru - 5 persoane, sediul Ciocana - 2 persoane,

Judecătoria Comrat - 1 persoană,

Judecătoria Drochia - 1 persoană,

Judecătoria Edineț - 1 persoană,

Judecătoria Hîncești - 2 persoane,

Judecătoria Orhei - 2 persoane,

Judecătoria Strășeni - 3 persoane,

În cadrul judecătorilor Anenii Noi, Cahul, Căușeni, Cimișlia, Soroca și Ungheni, niciun angajat nu a fost testat pozitiv la Covid.

„Problema este mai mult aici în Chișinău, știm care este cauza. Dacă facem comparație cu situația pandemică din țară, cel mai mare focar este în capitală, intanțele din Chișinău sunt foarte mari. Este o aglomerație mare nu doar de personal, dar și de justițiabili”, a menționat magistrata Luiza Gafton, membră CSM.

Potrivit acesteia, nu s-a depistat ca vreun focar să se fi creat anume în interiorul unei instanțe, problema fiind a întregii comunități, iar situația în instanțe ar fi mult mai bună decât în alte instituții ale statului.

Magistrata susține că măsurile de protecție luate în cadrul fiecărei instanțe sunt în concordanță cu prevederile Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

Șefii instanțelor de judecată din capitală spun că nu au fost inițial pregătiți pentru pandemie, nici logistic, nici financiar. Iar la început, judecătorii au pus mână de la mână ca să procure măști, mănuși și dezinfectanți în cantități suficiente.

Totodată, aceștia invocă și numărul extrem de mic de angajați, care sunt nevoiți să facă față unui număr mare de solicitări zilnic, în unele zile având și 800 de scrisori, la care trebuie să răspundă sau să le direcționeze către alte instituții.

Iar situația se complică prin faptul că angajații sunt speriați de riscul de a se infecta și preferă să își ia concediu din cont propriu.

De asemenea, magistrații se plâng că nu toți cetățenii și avocații sunt înțelegători și responsabili atunci când se prezintă în instanțele de judecată. Unii scot măștile imediat ce trec de polițistul de la intrarea în sediul instanței, alții fac scandal pentru a li se permite accesul în interior, deși nu au ședințe în ziua respectivă, iar în acest sens ar fi și imaginile de pe camerele de supraveghere, care pot demonstra cele expuse.

Nici la capitolul aerisire nu este regulă. În unele săli de ședință geamurile pur și simplu nu se deschid, pentru ca încăperile să fie aerisite, conform regulilor impuse de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică. Iar în mai multe cazuri, magistrații și-au salubrizat singuri încăperile, persoanele responsabile de curățenie fiind bolnave.

Ceea ce solicită magistrații este ca cetățenii, dar și avocații, să dea dovadă de puțin mai multă răbdare și înțelegere, în situația de pandemie, dar și de responsabilitate personală, atunci când este vorba despre măsurile de protecție împotriva Covid-19, pe care trebuie să le respecte fiecare persoană.

La începutul lunii iunie, Uniunea Avocaților acuza instituțiile de drept că au devenit focare de Covid pentru apărători. Printre cauzele invocate se enumerau lipsa măsurilor de precauţie în cadrul instituţiilor de drept, a regulilor sanitare de prevenire a răspândirii infecției, dar și tăinuirea informațiilor despre existenţa unor focare în instituţiile unde apărătorii trebuie să fie prezenți.

Urmăriți înregistrarea integrală a ședinței de astăzi a CSM:


Pub