(video) Igor Dodon cheamă PSRM, PAS, Platforma DA și PD la colaborare: Eu sunt disponibil săptămâna viitoare să am o discuție cu cele 4 partide

Președintele Igor Dodon invită partidele PSRM, PD, PAS și Platforma DA la discuții pentru săptămâna viitoare, pentru a discuta scenariile posibile. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii sale „Președintele Răspunde”.

Potrivit lui Dodon, PAS și Platforma nu ar trebui „să se joace” cu cei din Pro Moldova și Șor, pentru că o să fie distruși de Plahotniuc.

Dodon a prezentat cele 3 scenarii, în opinia sa, printre care se regăsește ipoteza unei coaliții largi.

„Toate partidele anti-oligarhice din Parlament trebuie să își consolideze eforturile pentru a elibera Parlamentul de bandiți

Cum putem face acest lucru? Eu am venit cu inițiativa și am propus ieri să avem o discuție largă. Care aceste 4 partide care nu sunt legate cu Plahotniuc, Candu și cu Șor. Acesta e PSRM, PD, PAS și Platforma DA. Sunt vreo 70 de deputați în Parlament, care nu sunt legați cu Plahotniuc.

Și acum întrebarea e logică, ce facem? În situația actuală avem 3 scenarii posibile: rămâne Guvern minoritar. Apropo, ieri au fost votate multe proiecte de lege și de opoziție.

Al doilea scenariu: Din cele patru partide antioligarhice creăm o majoritate antioligarhică și facem o coaliție de salvare națională între PSRM, PDM, PAS și DA, pe termen scurt, până la alegerile prezidențiale, să nu ne legăm cu bandiții. După alegeri prezidențiale vedem cum mergem mai departe”, afirmă președintele.

Al treilea scenariu sunt alegerile anticipate parlamentare. Igor Dodon spune că aceasta se va decide după consultări între aceste formațiuni. „Cum mergem? Luăm formula juridică. Dacă CC va spune că nu e posibil, atunci convenim. Ajungem la alegeri prezidențiale, după acestea imediat se dizolvă parlamentul, pasul 1, 2, 3 și mergem la anticipate în luna martie anul viitor.

Pentru a discuta aceste 3 scenarii posibile, eu sunt disponibil săptămâna viitoare să avem o discuție cu liderii acestor formațiuni – Zinaida Greceanîi, Pavel Filip, Maia Sandu și Andrei Năstase”, a conchis acesta.

Amintim că președintele țării, Igor Dodon spune că indiferent de soarta coaliției de guvernare, actualul Guvern, condus de Ion Chicu, își va continua activitatea. Asta chiar dacă anterior, premierul a declarat că nu are siguranța că-și va mai dori acest fotoliu, dacă nu va exista o majoritate care să sprijine eforturile în lupta cu criza pandemică și cea economică.


Pub