Andrei Năstase, despre relația cu Maia Sandu și PAS: Ei au decis mereu unilateral, ghidați de interese electorale. Așa a fost cedată și puterea, pentru care cetățenii au luptat

Andrei Năstase spune că relația dintre Platforma DA pe care o conduce și Partidul Acțiune și Solidaritate al Maiei Sandu, foști parteneri de bloc, este dictată de „viziuni și abordări diferite ale procesului politic și asupra parteneriatelor create implicit”. Noi, Platforma DA ne-am fi dorit să mergem împreună și alături nu de la o etapă la alta, ci pe o perioadă mult mai îndelungată”, a declarat Năstase într-un interviu pentru noi.md.

Foto: UNIMEDIA

Liderul Platformei DA spune că nu „pisicile negre” sunt de vină pentru relațiile dintre Platforma DA și PAS.

”Nu aș învinui pisicile de relațiile mai bune sau mai proaste dintre noi și PAS, mai degrabă este vorba de viziuni și abordări diferite ale procesului politic și asupra parteneriatelor create implicit. După cum bine știți, în 2018 noi am creat Blocul ACUM, inclusiv cu concursul partenerilor noștri de la Bruxelles, din cadrul Partidului Popular European. Și noi, Platforma DA ne-am fi dorit să mergem împreună și alături nu de la o etapă la alta, ci pe o perioadă mult mai îndelungată. După ce am participat cu candidați comuni în câteva scrutine și avem reprezentanți inclusiv în Parlament, pot să spun că am mizat foarte mult pe această unitate. Eu cred în continuare că nu era deloc bine ca după ce am ajuns în parlament să ne separăm în două fracțiuni distincte și așa s-a procedat și în Consiliul Municipal Chișinău, și în alte APL. Dar acestea nu au fost deciziile Platformei DA, noi doar am luat act de ele.

Noi, Platforma DA, preocupați de viitoarele generații și de interesul național, ținând cont de realitățile și specificul politicului moldovenesc, neschimbat de 30 de ani, întotdeauna am vorbit și acționat pentru unitate, pentru constituirea unui bloc politic democratic și reformator solid, pe termen lung, în vreme ce Dna Sandu și PAS au decis de fiecare data unilateral să aibă propriul lor parcurs politic, modelat contextual, de la etapă la etapă, de obiectivele lor electorale, explicând opiniei publice că, în opinia lor democrația se construiește cu partide, nu cu alianțe.

Nu acuz pe nimeni, constat, iar oamenii trebuie să analizeze cine spune adevărul, cine e vinovat, cine nu. De fapt, există o expresie tare pitorească - rânza moldovenească. Apoi iată tocmai ea, cred, e culpabilă de foarte multe rele în această țară și încetinește extrem de păgubos ascensiunea noastră pe făgașul democratic. Și e păcat.

Acum, dacă tot vreți să vă dau drept exemplu un moment concret de exultare a pisicilor negre, acesta nu a existat ca atare, dar o umbra neagră – da. Aceasta a fost determinată de momentul asumării unilaterale a răspunderii de către guvernul Sandu, despre care nici eu, nici deputații noștri din Parlament nu am fost informați din timp, în așa fel încît să avem și noi ceva de spus. Cedarea puterii în condițiile în care s-a făcut a fost o greșeală. Atît pot să vă spun și cred că acest subiect nu merită o dezvoltare, pentru că avem în față alte provocări pe care, sper, să le trecem împreună cu foștii colegi din blocul ACUM”, a declarat Năstase.

Totodată, liderul Platformei DA a menționat că formațiunea este gata să-și asume guvernarea, iar oferta de a sprijini un nou Guvern vine pentru fiecare deputat în parte și nu pentru fracțiuni, grupuri sau grupări. „Noi nu vom sta la masa de discuții cu cei care figurează în dosarul furtului miliardului”, a adăugat Năstase.


Pub