Slusari: Vom discuta cu Igor Dodon doar după demiterea Guvernului, despre candidatul noului premier

Platforma DA nu vede necesitatea unor discuții cu șeful statului, care a anunțat că e gata, în zilele ce urmează, să aibă întrevederi cu partidele parlamentare pentru a discuta soluții de evitare a unei eventuale crize politice. Consultări cu Igor Dodon pot avea doar pe noul candidat la funcția de premier, după ce actualul Guvern va pleca în demisie, a scris vicepreședintele Platformei DA, Alexandr Slusari, pe pagina sa de Facebook.

Foto: UNIMEDIA

„Mă jenez să întreb, dar Igor Dodon în calitate de cine cheamă partidele la discuții? Pe lângă Codul Penal, președintele trebuie să citească și Constituția mai ales în ce privește înaintarea unui candidat la funcția de prim-ministru.

Poate șeful statului vrea să joace rolul de arbitru? Greu de crezut că liderul neformal al Partidului Socialiștilor va reuși acest lucru.

Moldova este republică parlamentară, iată de ce vom discuta cu președintele, doar după ce actualul Guvernul își va da demisia. Conform prevederilor Constituției, astfel de consultații au loc pe candidatura ce urmează a fi înaintată la funcția de prim-ministru. Punct”, a scris Slusari.

Totodată, vicepreședintele Platformei DA spune că formațiunea este pregătită de alegeri anticipate, însă acestea ar fi dezastruoase pentru țară, în condițiile de criză pandemică și economică. „E stranie poziția celor care spun că luptă cu Dodon, dar lasă Guvernul actual în funcție”, a menționat Slusari, cu aluzie la declarația liderei PAS, Maia Sandu că nu există suficiente voturi de a demite actualul Executiv și pentru a instala unul nou în loc.

Șeful statului, Igor Dodon, a îndemnat PSRM, PD, PAS și Platforma DA la discuții privind evitarea unei crize politice. Asta după ce pe 18 iunie, încă un deputat democrat a părăsit fracțiunea, iar coaliția majoritară a rămas cu 50 de voturi, având pe unele proiecte susținerea unui deputat independent. Dodon spune că indiferent de soarta coaliției de guvernare, actualul Guvern, condus de Ion Chicu, își va continua activitatea.


Pub