22:00:37 18.04.2024
Stiri

Premierul Chicu, pus la punct pentru „filosofia” sa la adresa Parteneriatului Estic: „Toată susținerea UE primită de R. Moldova în ultimii 10 ani se datorează acestei politici de vecinătate estică a UE, lansate de Suedia și Polonia”

Actualitate 19.06.2020 12:04 Vizualizări2515 Autor: Ziarul National
Premierul Chicu, pus la punct pentru „filosofia” sa la adresa Parteneriatului Estic: „Toată susținerea UE primită de R. Moldova în ultimii 10 ani se datorează acestei politici de vecinătate estică a UE, lansate de Suedia și Polonia”


„Filosofia” premierului Ion Chicu la adresa Parteneriatului Estic, expusă ieri în cadrul Summitulul VI al Partneriatului Estic, desfășurat în regim online, potrivit căreia „Parteneriatul Estic s-a apropiat de un moment al adevărului, iar după 10 ani de cooperare, fie această politică se reinventează și obține un nou suflu, fie încet, dar sigur, își pierde relevanța politică, iar pandemia a accelerat procesul”, este taxată de către deputatul Igor Munteanu.

Președintele Comisiei parlamentare pentru controlul finanțelor publice îi amintește „încă” premierului Chicu despre faptul că produsele moldovenești ajung astăzi în mare parte pe piața comunitară, cetățenii R. Moldova călătoresc fără vize în UE și în ultimii zece ani cel mai mare sprijin financiar a venit tot de la Bruxelles anume datorită acestui Parteneriat Estic.

„Mesajul transmis de (încă) premierul Ion Chicu este unul de profundă nerecunoștință și mojicie. Se vede că prim-ministrul nu știe ori poate cineva îi ascunde faptul că toată susținerea UE primită de R. Moldova în ultimii 10 ani se datorează în cea mai mare parte acestei politici de vecinătate estică a UE, lansate de Suedia și Polonia, și că anume Parteneriatul Estic a oferit cetățenilor R. Moldova dreptul de a călători, dreptul de a exporta în regim facilitat pe piața comunitară, iar zeci de mii de cetățeni ai R. Moldova au primit beneficii reale din partea UE, în calitatea lor de antreprenori, autorități locale, fermieri, studenți, profesori, medici. Parteneriatul Estic a fost și rămâne a fi „cauza politică a cetățenilor cu convingeri europene pentru a scăpa de cleptocrație, de abuzuri și de oligarhi”, amintește Igor Munteanu.

Potrivit deputatului, în relația cu partenerii săi din Parteneriatul Estic, UE a adoptat politica „more for more” („mai mult pentru mai mult”), ceea ce înseamnă că aceste state primesc beneficii în măsura în care își îndeplinesc angajamentele din Acordul de Asociere și atâta vreme cât avansează pe calea reformelor, care reprezintă adaptări structurale la normele și instituțiile care funcționează în UE.

„În loc să cadă în „patima” filosofiei abstracte, actualul premier ar fi făcut mai bine „să impresioneze” UE cu realizările sale concrete, cu onorarea celor opt condiții, indicate de Comitetul de asociere UE-RM la15 februarie 2020, care ar fi permis UE să transmită RM tranșele 2 și 3 din susținerea macro-financiară de 100 de milioane de euro. Acesta ar fi mesajul adecvat. În schimb, actualul premier „filosof” ghicește în stele soarta Parteneriatului Estic în stil hamletian: to be or not to be (a fi sau a nu fi). Din păcate, și acest mesaj al premierului mustește de ambiguitate, fiind inspirat de gândirea Rusiei, care a criticat constant UE pentru că se implică în spațiul de interese vitale ale Rusiei. Acest premier nu înțelege cât de împletite sunt condiționalitățile politice de cele tehnice în proiectul de transformare a R. Moldova în asocierea sa la UE”, condamnă Igor Munteanu discursul premierului Ion Chicu în cadrul Summitulul VI al Partneriatului Estic.

Igor Munteanu reiterează faptul că cetățenii R. Moldova „au urgent nevoie de un nou guvern”, capabil să scoată acest stat din izolare, inerție și confuzie.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md