19:54:00 18.04.2024
Stiri

Cel mai „TRAGIC” eveniment al războiului de pe Nistru: „Își vor aminti azi cei 75 de militari, trimiși de Igor Dodon să defileze în Rusia, de tragedia de acum 28 de ani de la Tighina?”

Actualitate 19.06.2020 12:28 Vizualizări2263 Autor: Ziarul National
Cel mai „TRAGIC” eveniment al războiului de pe Nistru: „Își vor aminti azi cei 75 de militari, trimiși de Igor Dodon să defileze în Rusia, de tragedia de acum 28 de ani de la Tighina?”


Acum 28 de ani, pe 19 iunie 1992, sediul Poliției de la Tighina a fost atacat de militarii ruși și începea ceea ce poartă astăzi numele de „cea mai tragică etapă” a războiului de la Nistru.

„Soldații ruși și gardiștii încercaseră atunci să lichideze și satul Varnița, operațiune zădărnicită de către un polițist și primarul Tudor Serbov. Luptele sângeroase date în orașul Tighina sau această bătălie, soldată cu mii de victime, a fost considerată cea mai tragică etapă a războiului din 1992. Calvarul de la acea vreme ne face ca astăzi să ne amintim de camarazii de arme, de polițiștii și volontarii care au dat dovadă de curaj, eroism și patriotism și au adus glorie și cinste R. Moldova, să fim profund recunoscători eroilor căzuți în acele lupte sângeroase. Este o nobilă și frumoasă datorie să elogiem eroii neamului nostru și să transmitem generațiilor ce vin forța morală de care au dat dovadă eroii cunoscuți și necunoscuți pentru independența și integritatea teritorială a Republicii Moldova. Slavă eroilor neamului”, susține Valeriu Cerba, doctor în drept, colonel de poliţie în rezervă, participant la conflictul armat de la Nistru din 1992.

În această zi, deputata Maria Ciobanu amintește că R. Moldova a trimis 75 de militari să defileze la parada de la Moscova.

„Își vor aminti azi cei 75 de militari, trimiși de Igor Dodon să defileze în Rusia, de tragedia de acum 28 de ani de la Tighina - cea mai crâncenă confruntare între trupele moldovene și separatiștii transnistreni susținuți de armata rusă? Pe 19 iunie a avut loc un atac al gardiștilor şi cazacilor transnistreni asupra poliției moldovenești din Tighina. Polițiștii au reușit să se mențină pe poziții, iar noaptea târziu în ajutor le-au venit alte detașamente de polițiști şi voluntari de la Varnița.

În dimineața zilei de 20 iunie, orașul era în cea mai mare parte sub controlul trupelor moldovene. Tancuri ale Armatei a 14-a a Federației Ruse au încercat să forțeze podul dinspre Tiraspol spre Tighina, dar au fost oprite de forțele moldovene. Așa au început cele mai sângeroase lupte de pe întreaga durată a războiului de la Nistru. Timp de două zile, pe 20 şi 21 iunie, asupra Tighinei s-a tras cu armament greu. Concomitent au fost atacate localitățile din vecinătate. Trupele ruse și cele transnistrene, fiind mult mai numeroase, au reușit să forțeze podul și să intre în oraș. 200 de militari și civili moldoveni și-au pierdut viața, iar aproximativ 300 au fost răniți. Este de datoria noastră să le păstrăm vie memoria și să cerem Rusiei să-și retragă toți militarii din Transnistria!”, a scris Maria Ciobanu pe Facebook.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md