‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 26 aprilie, 2024
10.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePiața mondială agricolă: Cum s-au schimbat prețurile și ce tranzacții au avut loc

Piața mondială agricolă: Cum s-au schimbat prețurile și ce tranzacții au avut loc

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Prețurile stabilite pe piețe, practic, nu s-au schimbat ieri. La începutul sesiunii de tranzacționare pe Euronext, grâul era în „zona verde”, iar până la sfârșitul zilei cotațiile au început să scadă, mai ales după rezultatele licitației egiptene.

Potrivit Agritel, Egiptul a cumpărat 60.000 de tone de grâu românesc, 60.000 de tone de grâu ucrainean și 120.000 de tone de grâu rusesc la prețuri cuprinse între 216,23 și 219,20 dolari/t CIF. La licitație nu a fost expus grâul de origine franceză.

În plus, Tunisia a achiziționat 176.000 de tone de grâu pentru făină și 50.000 de tone de orz furajer de origine necunoscută. Japonia a cumpărat puțin peste 76.000 de tone de grâu din Statele Unite și Australia.

În Franța sunt așteptate temperaturi înalte săptămâna viitoare, odată cu sosirea anticiclonului în acest weekend. Acest lucru va permite inițierea campaniei de recoltare a orzului și, probabil, recoltarea grâului timpuriu în unele regiuni în weekendul următor.

În Argentina, 58% din suprafețele planificate au fost însămânțate cu grâu. În prezent, țara se confruntă cu insuficiență de umiditate.

Prețurile porumbului nu fluctuează mult, deoarece este prevăzut un nivel ridicat al exporturilor ucrainene, în condițiile în care Brazilia așteaptă o recoltă de aproximativ 100 de milioane de tone.

‹ adv ›

Prețurile pentru rapiță sunt susținute de prețul petrolului și canolei. În prezent, condițiile climatice din Canada nu sunt favorabile pentru semănare. De asemenea, cotațiile pentru ulei de palmier au crescut în această dimineață în Kuala Lumpur.

Piața SUA

Prețul grâului la bursa din Chicago rămâne sub presiune din cauza noilor recolte obținute și a unei slabe activități de export. Exportul a fost la nivelul de 504,8 mii tone și a corespuns așteptărilor. Astfel, reducerea prețurilor este aproape de -4% pe săptămână.

‹ adv ›

Prețurile pentru soia au rămas neschimbate, dar comercianții sunt optimiști datorită acordului semnat cu China în ianuarie anul trecut. Acest lucru este confirmat prin achizițiile recente de soia din China. Vânzările din această săptămână au însumat 538.000 de tone, inclusiv 320.000 de tone de soia din sezonul trecut și 1.382 de tone de soia din recolta nouă. Aceste cifre au depășit așteptările jucătorilor de pe piață.

Pe de altă parte, vânzările de porumb la export au fost mai mici, iar acest lucru pune presiune pe prețuri, în ciuda îngrijorărilor legate de deficiența de umiditate.

Ieri, fondurile au fost neto-cumpărători a 1.000 de loturi de porumb și 2.000 de soia și neto-vânzători a 4.500 de loturi de grâu.

Piața regiunii Mării Negre

În următoarele zile, în sudul și centrul Ucrainei, sunt așteptate temperaturi peste normă și precipitații, ceea ce poate încetini ritmul de recoltare a culturilor de toamnă și poate afecta calitatea viitoarei recolte. Pe de altă parte, ploile vor mări rezervele de umiditate din sol, ceea ce va influența pozitiv dezvoltarea culturilor de primăvară (porumb, floarea soarelui și soia).

Potrivit Agritel, în urma analizei câmpurilor, până în prezent, nu au fost identificate probleme ce țin de dezvoltarea culturilor de primăvară, ceea ce sugerează o recoltă record pentru porumb și floarea soarelui.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›