(video) Serviciile municipale și operatoriii de rețele nu găsesc limbă comună. Ceban: Unii sapă, alții descoperă sau acoperă țevile, iar ultimii strâng din umeri, pentru că nu cunosc a cui este lucrarea

Primarul general, Ion Ceban, a convocat astăzi o ședință de lucru cu operatorii de rețele inginerești din capitală, unde a fost abordată situația privind calitatea lucrărilor excutate, după intervențiile acestora pe drumuri, trotuare și spații publice. Potrivit lui serviciile municipale și operatoriii de rețele trebuie să-și coordoneze lucrul, în condițiile în care, în prezent, respectivele activități sunt organizate haotic. Ceban spune că fiecare își face partea lui de lucru, iar în cazul în care se se întâmplă ceva se arată cu degetul la celălalt: „asta nu e treaba mea, este a nu știu cui”- spune primarul.

Foto: UNIMEDIA

„Absolut tot orașul arată oribil din cauza intervențiilor haotice, necoordonate, fără explicații și asta nu este bine. Nu este clar pentru oameni când este începutul lucrărilor, care este finalitatea, ce fel de lucrări există. Ne luăm de mânuță și mergem tot orașul și vedem în ce hal se află foarte multe lucrări, începând cu zona Centru și cu celelalte sectoare ”, a declarat Ceban.

Victor Chironda a enumerat și impedimente care stau la baza acestor întâmplări.

„1. Rețelele nu sunt centralizate, nu avem o instituție care să dețină asupra tuturor rețelelor existente. Noi am făcut demersurile necesare în acest sens.

2. Coordonarea cu preturile. Practic nimeni nu coordonează acțiunile cu preturile, ei își obțin autorizațiile de la direcția Arhitectură, de la direcția de Transport sau coordonează cu întreprinderile municipale, iar preturile sunt lăsate separat. Și reiese că preturile aflu că se fac niște lucrări dar, în ultimul moment.

3. Tot ce ține de rețele și de evidența rețelelor, la noi este concentrat la direcția Arhitectură, însă direcția nu are activitate reală în teren, ei nu duc evidența la ce se întâmplă în teren, ei țin documentație, iar direcția de Transport practic nu duce deloc evidența la ce se întâmplă cu rețele, dar rețelele în mare parte țin de drumuri”, a spus vice-primarul.

Astfel, primarul general a solicitat responsabililor perfectarea unui document unic privind informația despre șantierele din capitală. De asemenea, se prevede ca pe fiecare obiectiv să fie desemnat câte un reprezentant al municipalității, care va gestiona activitățile de pe șantier.

Totodată, până la începerea lucrărilor, serviciile edilitare și operatorii de rețele vor pune la dispoziția preturilor de sector, informațiile despre intervențiile planificate și termenii de finalizare pe fiecare adresă.

„Voi monitoriza personal acest domeniu, pentru că oamenii au așteptat prea mult drumuri de calitate și au obosit să mai vadă neglijența unor responsabili. Intervențiile la rețele sunt făcute pe bani publici, de aceea funcționarii care nu își vor face munca corect, vor fi sancționați”, a subliniat primarul.


Pub