(doc) Legea Cetățeniei prin Investiții, abrogată de Parlament cu votul a 80 de deputați

Parlamentul a abrogat astăzi, cu 80 de voturi pro, modificările la Legea cetățeniei care prevedeau acordarea cetățeniei moldovenești contra investiții. Legea va fi anulată la data de 1 septembrie 2020, când va expira moratoriul introdus de parlament.

Foto: UNIMEDIA

„A fost o lege păguboasă, care nu a adus acel efect pe care l-au invocat la începuturi autorii. Nu am văzut nicio explozie de investiții și doritori de a obține cetățenia Republicii Moldova. În schimb, a adus prejudicii serioase de imagine țării noastre și a permis unor persoane să intre prin ușa din spate în spațiul Schengen”, a declarat astăzi în Parlament deputatul PAS Igor Grosu.

Potrivit deputatului, legea votată astăzi este cea de-a doua condiționalitate, după legea ONG-urilor, pentru a putea beneficia de cea de-a doua tranșă, 600 de milioane de lei, din partea UE.

Potrivit autorităților, 8 persoane au beneficiat până acum de cetățenia Republicii Moldova prin investiție, care au adus în Fondul de Investiții publice o sumă de 545 de mii de euro.

„Filtrele sunt expuse pe 3 foi, acestea sunt mai rigide decât în Uniunea Europeană și alte state. Este imposibil să treacă oameni condamnați sau cei care sunt suspectați că ar face parte din grupări criminale, absolut imposibil”, spunea președintele Comisiei pentru Securitate, Alexandru Jizdan.

Amintim că la data de 28 februarie, anul curent, deputații au aplicat moratoriu pe legea privind programul Cetățenie prin Investiție, până la 1 septembrie 2020, chiar dacă Guvernul a propus un termen de până la 1 ianuarie 2021


Pub