18 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT: 374 cazuri noi de infectări. R. Moldova trece pragul de 13 mii de cazuri

oms moldova

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

374 cazuri noi de COVID-19. R. Moldova trece pragul de 13 mii de infectări

În ultimele 24 de ore, în Republica Moldova au fost înregistarte 374 cazuri noi de COVID-19.  Astfel, numărul total de cazuri înregistrate până acum se ridică la 13 106. Din numărul total de cazuri înregistrate astăzi, 26 sunt lucrători medicali. Este vorba despre 12 medici, 12 asistenți medicali și 2 persoane din personalul auxiliar. Totodată, 444 de pacienți infectați se află în stare gravă, 27 dintre aceștia fiind conectați la aparate de respirație asistată.

Alți 175 de pacienți s-au vindecat de COVID-19, astfel numărul total ajunge la 7 252.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat despre înregistrarea altor șase decese provocate de COVID-19. Aceasta după ce în dimineața zilei s-a anunțat despre alte cinci decese. Astfel, bilanțul victimelor se ridică la 444 de cazuri.

Activitatea a 16 frizerii, 7 farmacii, 4 instituții medicale private,  sistată

Activitatea  a 16 frizerii, 7 farmacii, 4 instituții medicale private și 5 unități care prestează activități de comerț a fost sistată pe motiv că acestea nu au respectat măsurile de prevenire a răspândirii infecției COVID-19. Ministerul Sănătății a anunțat că restricția  a fost aplicată după ce Agenția Națională pentru Sănătate Publică a efectuat verificări în 492 unități – 277 frizerii, 91 farmacii, 54 instituții medicale primare, spitalicești și private și peste 50 unități care prestează activități de comerț.

De asemenea, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a efectuat 1582 de verificări,  depistând 465 de neconformități.  Au fost supuse controlului 77 piețe agro-alimentare, celelalte care activează la momentul actual urmează a fi inspectate. Din 15 iunie, odată cu redeschiderea sectorului de alimentație publică, au fost supuse controlului 95 unități, fiind depistate 17 neconformități.

Expert: Moldova a întrecut România după numărul de cazuri active

„Moldova a întrecut România după numărul de cazuri active, la rând este Germania. La o populație de 6 ori mai mică decât România, astăzi Moldova are 5 222 de bolnavi de COVID-19 în spitale sau izolare acasă, iar România are 5.192 cazuri”, arată expertul economic Veaceslav Ioniță într-o postare pe Facebook. Potrivit lui, acest record rușinos este cauzat de doi factori: 1. Numărul celor infectați raportat la numărul populației în Moldova este de 3,5 ori mai mare decât în România. 2. În ultimele 10 zile Moldova deține un record rușinos de cea mai mare creștere a numărului de cazuri active. „Cel mai probabil într-o săptămână întrecem și Germania după numărul cazurilor active, asta chiar dacă populația Germaniei este de aproape 30 ori mai mare decât a Moldovei”, a scris expertul.

Medic: Duminică să includem sirenele ambulanțelor pentru a comemora colegii răpuși la datorie

Medicul-șef al Departamentului consultativ, medicină fizică și balneologie din cadrul Centrului Republican de Protezare, Ortopedie și Reabilitare, Iurie Pelin, propune ca duminică,  21 iunie 2020, la ora 12:00,  să fie incluse claxoanele și sirenele ambulanțelor pentru 15 secunde. „Nu pentru a ne omagia, ci întru comemorarea colegilor noștri răpuși la datorie și avertizarea celor vii, că războiul cu cruntul inamic continuă”, se arată în mesajul lui Iurie Pelin lansat cu prilejul Zilei lucrătorului medical și a farmacistului, care va fi marcată pe 21 iunie.

„Cu excepția unei mici părți conștiente a acestei societăți, am rămas practic singuri în fața acestei urgii abătută asupra noastră. În aceste momente de grea cumpănă, ne punem speranța doar în unicul Dumnezeu și forțele proprii. Oameni buni!!!Ajutați-ne să Vă ajutăm!!!Respectați indicațiile și recomandările specialiștilor nu a demagogilor!!!”, scrie medicul.

Primăria municipiului Bălți, în regim de carantină 

Primăria municipiului Bălți a fost plasată în regim de carantină până la data de 1 iulie. O decizie în acest sens a fost luată la ședința Comisiei municipale extraordinare de sănătate publică. Aceasta după ce mai mulți angajați ai Primăriei au fost testați pozitiv la COVID-19. Carantina se introduce de la 18 iunie, ora 17:00 până la 01 iulie, ora 17:00.

„Toate persoanele contacte, cu excepția lucrătorilor al căror rezultat al testului pentru coronavirus a fost negativ, se vor plasa la autoizolare la domiciliu. Conducerea primăriei va întocmi un plan de măsuri pentru eliminarea focarului de infecție”, se arată în decizia Comisiei.  Acum două zile, primarul de Bălți Renato Usatîi a spus că 37 de angajați ai Primăriei din 50 testați au fost confirmați pozitiv la noul coronavirus.

444 de pacienți sunt în stare gravă

444 de pacienți cu COVID-19 sunt stare gravă, dintre care 27 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată, 986 pacienți sunt în stare de gravitate medie, a anunțat în dimineața zilei Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. În ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 din Chișinău, au fost internate 132 persoane cu suspecție la COVID-19. Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 12 732 cazuri de infecție cu noul Coronavirus.

Alte 175 persoane s-au vindecat. În total, 7 252 persoane au fost tratate de COVID-19.

Totodată, ministerul a  informat despre înregistrarea altor cinci decese decese provocate de COVID-19. Este vorba despre patru bărbați și o femeie. Cea mai tânără victimă avea 36 de ani, iar cea mai în vârstă- 65 de ani. Astfel, numărul celor răpuși de COVID-19 a ajuns la 438.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.