04:49:44 20.04.2024
Stiri

Ce este Dexametazona, medicamentul ieftin și disponibil folosit cu succes în lupta cu noul coronavirus Citeşte întreaga ştire: Ce este Dexametazona, medicamentul ieftin și disponibil folosit cu succes în lupta cu noul coronavirus

Știri 18.06.2020 08:30 Vizualizări1770 Autor: Ziarul National
Ce este Dexametazona, medicamentul ieftin și disponibil folosit cu succes în lupta cu noul coronavirus Citeşte întreaga ştire: Ce este Dexametazona, medicamentul ieftin și disponibil folosit cu succes în lupta cu noul coronavirus


Dexametazona, un medicament de tip corticosteroid, ieftin și disponibil, s-a dovedit a fi eficient în tratarea coronavirusului, potrivit cercetărorilor britanici.

Administrat în doze mici, medicamentul poate reduce riscul de deces în rândul pacienților cu COVID-19 ventilați artificial.

Dexametazona și noul coronavirus

În cadrul studiului clinic RECOVERY (Randomise Evaluation of COVID-19 thERapY), cercetătorii de la Oxford au descoperit că dexametazona ar putea salva vieţile bolnavilor de COVID-19, potrivit nature.com.

La experiement au participat peste 11.500 de pacienţi din mai mult de 175 de spitale NHS, din Marea Britanie. Dintre aceștia, 2.104 de pacienţi au fost aleşi pentru a primi dexametazonă 6 mg o dată pe zi, fie pe cale orală, fie prin injecţie intravenoasă, timp de zece zile.

Aceştia au fost comparaţi cu 4.321 de pacienţi care au fost îngrijiţi în mod obişnuit. Rezultatele cercetării au arătat că dexametazona a redus decesele cauzate de virusul pandemic cu o treime, în cazul pacienţilor conectaţi la ventilator şi cu o cincime, în rândul bolnavilor ce aveau nevoie de administrarea unor doze cu oxigen.

În baza acestor rezultate, o persoană din opt conectate la ventilator ar putea fi salvată. Cu toate acestea, dexametazona nu a oferit niciun ajutor în cazul pacienţilor cu forme ușoare de COVID-19 care nu au avut nevoie de ventilație artificială.

„Acesta este singurul medicament care a arătat până acum reducerea riscurilor decesului şi le reduce semnificativ. Este vorba de un avans major. Dexametazona este ieftină, pe raft şi poate fi folosită imediat pentru a salva vieţile oamenilor de peste glob”, a declarat Peter Horby, profesor de Boli infecţioase şi Sănătate globală la Universitatea Oxford, adăugând că tramatentul durează 10 zile.

Speciliștii nu recomandă administrarea acestui medicament fără acordul medicului.

„Dexametazona este un corticosteroid cu efecte foarte puternice și este destinată bolilor grave și nu se administrează ca automedicație sau la sfatul unui prieten! În formele ușoare de infecție nu sunt rezultate notabile. La pacienții care deja primesc oxigen, având insuficiență respiratorie, dexametazona scade riscul de de deces cu 20%. Iar la cei foarte gravi, deja ventilați mecanic, dexametazona orală, in doză mică, a scazut riscul de deces cu aproape o treime.

Cu doar 50 de lire sterline ar putea fi asigurat costul tratamentului pentru 8 pacienți având forme medii sau severe de infecție pulmonară cu noul coronavirus. Și ar putea fi salvată o viața”, a explicat medicul Mihai Craiu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Organizația Mondială a Sănătății a salutat rezultatele primelor teste efectuate în Marea Britanie, care arată că dexametazona poate salva viețile pacienților cu simptome grave de coronavirus.

Ce este Dexametazona

Dexametazonă este o soluţie ce conţine ca substanţă activă fosfat de dexametazonă care face parte dintr-un grup de medicamente denumit corticosteroizi. Medicamentul este utilizat pentru a trata diferite boli care implică inflamaţii la nivelul corpului.

Când este indicată Dexametazona: în stări de şoc (de exemplu datorită unei sângerări severe care duce la o scădere a cantităţii de sânge din ţesuturile corpului); în acumulare de lichid la nivelul creierului datorită unei tumori cerebrale; în tratarea bolilor inflamatorii la nivelul articulaţiilor şi ţesuturilor moi (precum artrită reumatoidă); în tratarea reacţiile alergice severe.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md