21:09:49 19.04.2024
Stiri

VIDEO // Partidul „ȘOR”: Copiii aflați în situații de RISC să beneficieze de asistență profesională

Actualitate 18.06.2020 11:42 Vizualizări917 Autor: Ziarul National
VIDEO // Partidul „ȘOR”: Copiii aflați în situații de RISC să beneficieze de asistență profesională


Fiecare primărie din țară trebuie să aibă un specialist pentru protecția drepturilor copilului. În acest sens, fracțiunea parlamentară a Partidului „ȘOR” a propus astăzi mai multe modificări la Legea privind protecția specială a copiilor aflați în situații de risc sau a celor separați de părinți.

Deputata Reghina Apostolova, care a prezeantat modificările într-un briefing de presă la Parlament, a menționat că specialiști în protecția drepturilor copiilor activează doar în 17 primării din țară. În același timp, necesitatea unor astfel de specialiști crește de la un an la altul.

„Fiecare al șaselea copil din R. Moldova este educat de către rude, întrucât au ambii părinți plecați peste hotare la muncă. 75% dintre acești copii trăiesc în sate și au vârsta de până la zece ani. Și asta este doar o categorie de copii care au nevoie de ajutor profesional”, a afirmat Reghina Apostolova.

Deputata a prezentat și alte date statistice. La sfârșitul anului 2019, în Moldova erau 11 mii de copii în situații de risc. În republică sunt peste 30 de mii de copii care au nevoie de protecție. În majoritatea cazurilor, de aceștia se ocupă asistenții sociali care, de regulă, nu au pregătirea necesară. Iar în cazurile în care nu există un asistent social, aceste responsabilități revin primarului.

Deputații Partidului „ȘOR” cred că, în asemenea situații, copiii aproape că sunt lipsiți de ajutor.„Această situație generează vagabondajul, cerșitul, dependența timpurie de droguri, delincvența juvenilă. Nu este vina copiilor, este o nenorocire a lor. Problema e că statul nu are grijă de ei la modul cuvenit”, a spus Apostolova.

Deputata a precizat că proiectul de lege va fi înregistrat chiar azi în Parlament și a chemat deputații din alte fracțiuni să susțină inițiativa. „Asta vizează viitorul copiilor și viitorul țării”, a conchis deputata Partidului „ȘOR”.

Recent, deputații fracțiunii parlamentare a Partidului „ȘOR” au avut o întrevedere cu Maia Bănărescu, Avocat al Poporului pentru protecția drepturilor copilului. La acea întâlnire, părțile au căzut de acord că legislația în domeniul protecției copilului este depășită de timp și trebuie revizuită. Deputații au afirmat atunci că în raionul Orhei, care este administrat de echipa Partidului „ȘOR”, vor fi lansate mai multe proiecte-pilot sociale adresate copiilor.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md