‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriRomânii consumă mai puțini cartofi. Cererea internă a scăzut în ultimii ani

Românii consumă mai puțini cartofi. Cererea internă a scăzut în ultimii ani

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În 2018 consumul intern de cartofi s-a redus cu 1,7% an/an la 1,87 milioane de tone, cel mai scăzut nivel din 1997, informează Mediafax.

Această evoluţie a fost determinată atât de diminuarea consumului de cartofi pe locuitor spre minimul din 2002, cât şi de scăderea populaţiei.

De asemenea, datele INS indică şi tendinţa descendentă a producţiei interne de cartofi. Astfel, în perioada 1990-2018 producţia internă de cartofi s-a ajustat cu un ritm mediu anual de 0,2% până la 3 milioane tone (în 2018 s-a înregistrat o scădere cu 3% an/an). Evoluţia a fost determinată de restrângerea suprafeţelor cultivate cu cartofi.

Pe de altă parte, productivitatea la hectar a înregistrat o tendinţă ascendentă în ultimii ani, dar se poziţionează la niveluri inferioare celor din Polonia şi Uniunea Europeană.

De remarcat este intensificarea deficitului balanţei comerciale cu cartofi (la un nivel record de peste 64 milioane euro în 2019) şi la majorarea preţurilor spre maxime istorice (conform Eurostat anul trecut s-a înregistrat un nivel de 44 euro/100 kg în România, cu mult peste cel din Polonia, de 19,7 euro/100 kg).

Incidenţa pandemiei COVID-19 ar putea determina o creştere a cererii interne de cartofi pe termen scurt şi mediu, încheie analiza.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›