162 de elefanţi au murit în Botswana. Autoritățile locale solicită ajutor internaţional pentru a stabili cauza deceselor

Autorităţile din Botswana au solicitat de urgenţă asistenţă locală şi internaţională pentru a stabili cauza morţii a 162 de elefanţi în Delta Okavango (nord) pe parcursul lunii trecute, informează DPA marţi.

Foto: www.animalgalleries.org

„Am exclus braconajul şi otrăvirea, deoarece carcasele pe care continuăm să le descoperim au colţii intacţi”, a declarat pentru DPA Dimakatso Ntshebe, coordonator pentru faună sălbatică la nivel regional.

„Tiparul deceselor este similar în cazul tuturor elefanţilor ale căror carcase au fost descoperite în zonă”, a precizat el.

Este posibil ca unele carcase să nu fi fost încă localizate, deoarece „nu este uşor să traversăm terenul dificil al Deltei Okavango”, a completat acesta, citează Agerpres.

Alte carcase ar putea fi găsite după căutări la sol în deltă şi folosind elicoptere furnizate de Ministerul responsabil pentru protecţia faunei sălbatice, a adăugat Ntshebe, făcând totodată apel la organizaţii internaţionale pentru a furniza resursele necesare localizării altor carcase de elefanţi.

Până în prezent, antraxul şi otrăvirea de către oameni au fost excluse drept posibile cauze de deces, a precizat Ntshebe.

Probe de la elefanţii decedaţi au fost trimise în laboratoarele din SUA, Africa de Sud şi Zimbabwe pentru analize, însă procesul a fost întârziat de restricţiile impuse pentru a preveni răspândirea noului coronavirus, a declarat dr. Wave Kasheeka, veterinar principal în cadrul Departamentului pentru faună sălbatică şi parcuri naţionale.

Cu o populaţie de 130.000 de elefanţi, Botswana are o bună reputaţie în ceea ce priveşte protejarea acestor animale, deşi preşedintele Mokgweetsi Masisi a fost criticat în 2018 pentru ridicarea unei interdicţii privind vânătoarea din 2014.


Pub