Sistemul medical la limita capacităților: Autoritățile suplinesc locurile din spitalele cu profil Covid-19 și activează încă o instituție

Autoritățile au început pregătirea pentru amenajarea spațiilor în mai multe instituții medicale din țară, unde urmează să fie internați pacienții cu suspecție la Covid-19, dar și cei confirmați pozitiv în stare medie și gravă. În acest sens, doar în cadrul Centrului de la Moldexpo, amenajat la sfârșitul lunii martie, vor fi dispuse alte 800 de locuri pentru pacienții bolnavi. Informația a fost confirmată pentru UNIMEDIA de către purtătoarea de cuvânt a ministerului Sănătății, Cristina Stratulat.

Foto: UNIMEDIA

În cadrul Institutului de Ftizipneumonologie vor fi dispuse 170 de locuri pentru adulții cu suspecție dar și cei despitați pozitiv. Spitalul este specializat în tratarea persoanelor cu afecţiuni grave pulmonare.

La Spitalul din Ceadîr-Lunga, unde la moment în teritoriu sunt 359 de cazuri active, vor fi asigurate alte 40 de locuri, iar la Comrat, oraș cu 321 de cazuri active, alte 20 de locuri vor fi dispuse în cadrul spitalului raional.

Totodată, în fiecare spital raional din țară urmează să fie amenajate câte 20 de paturi, ceea ce constituie aproximativ încă 600 de locuri.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a ministerului, la această etapă 100 de locuri au fost deja activate, iar în cel mai scurt timp vor fi pregătite și celelalte.

Conform ordinului din 9 aprilie 2020, 53 de instituții medicale din țară asigură internarea pacienților cu suspecție la noul tip de coronavirus sau a pacienților testați pozitiv care au forme ușoare, medii sau grave.

Amintim că luni, premierul Chicu a declarat că în această săptămâna se așteaptă a fi înregistrate 500-600 de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus zilnic, iar în acest sens urmau să fie dispuse 2 mii de locuri în spitale pentru pacienții depistați pozitiv.

Republica Moldova a depășit pragul de 12 mii de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus, după ce ieri au fost testate pozitiv alte 375 de persoane, cele mai multe fiind înregistrate la Chișinău.

Până astăzi peste 7 mii de persoane s-au vindecat iar 427 de pacienți au fost răpuși de boală. Bilanțul cazurilor active de Covid-19 în țară este de 4750.


Pub