Când va ajunge gazul românesc la Chișinău? Răspunsul Ministerului român al Economiei

Gazoductul Iași-Ungheni este finalizat, iar la moment, există finanțare și pentru continuarea rețelei Ungheni-Chișinău, o lucrare de circa 250 de km, care se va încheia în 2-3 ani. Declarațiile au fost făcute de către secretarul de stat al Ministerului Economiei de la București, Niculae Havrileț, pentru România actualități.

Foto: anticoruptie.md

Gazoductul Iași-Ungheni, conducta care interconectează rețele de gaz din România și Republica Moldova, este o prioritate a României și un interes nu numai regional, ci și unul european. Secretarul de stat al Ministerului român al Economiei, Niculae Havrileț, a anunțat finalizarea proiectului: „Proiectul Iași-Ungheni este terminat și există și finanțare pentru continuarea rețelei Ungheni-Chișinău, o lucrare deosebită, de 250 de km, care e pe rol. A pornit și această investiție. Trebuie să rezolvăm și problema gazelor din Marea Neagră. Ele sunt necesare României, gazul natural va fi eroul tranziției de la combustibilii fosili către energia curată“.

Pe de altă parte, exploatarea resurselor din Marea Neagră asigură independența energetică nu numai pentru Romania, dar și pentru zona est-europeană a UE și „putem livra gaze naturale la un preț sustenabil și către R. Moldova”, a punctat Havrileț.

Gazul românesc va ajunge la Chișinau în aproximativ doi – trei ani de zile, pentru că există un grup de investitori mai mici în Marea Neagră, în afara grupului marilor investitori - OMV Petron, ExxonMobil și Romgaz - care a anunțat că, începând cu 1 ianuarie, va putea să pună la dispoziția pieței cel puțtin un miliard de metri cubi de gaze.


Pub