14:56:56 25.04.2024
Stiri

Aurelia Peru-Balan: PPDA sau PAS - care o fi „copilul răsfățat” al popular-europenilor de la Bruxelles?

Actualitate 17.06.2020 13:55 Vizualizări2705 Autor: Ziarul National
Aurelia Peru-Balan: PPDA sau PAS - care o fi „copilul răsfățat” al popular-europenilor de la Bruxelles?


Ne-am obișnuit deja cu faptul că, atunci când politicienii moldoveni sunt incapabili de a-și determina de sine stătător algoritmul coalițiilor de guvernare, sar în ajutor comisarii și emisarii. Cel mai recent caz - „construcția” majorității parlamentare PSRM-ACUM.

Acum, actorii politici de la Chișinău au picat din nou în dilema shakespeariană –„to be or not to be” pentru guvernul tehnocrat anticriză?

După cum aflăm chiar de la protagoniștii negocierilor, deja timp de o lună Platforma DA solicită voturile PAS-ului din legislativ pentru demiterea guvernului actual și legitimarea unui guvern anticriză, capabil să scoată țara din labirintul social, sanitar, economic și psihologic în care am ajuns. Doi eurodepuțati români solicită, printr-un demers, Comisiei Europene să identifice oportunități de susținere a R. Moldova în lupta cu noul coronavirus, inclusiv a personalului medical de aici. R. Moldova a devenit „o istorie de insucces” în Europa și doar noi, cei de acasă, nu vedem că nu putem…

În contextul negocierilor sterile dintre foștii parteneri ai blocului electoral ACUM, cred că, mai devreme sau mai târziu, vom auzi și vocea popular-europenilor de la Bruxelles. Or, ambele formațiuni - și PPDA, și PAS – au devenit, din decembrie 2017, membri cu drepturi depline ai Partidului Popular European, unul dintre cele mai mari partide transnaționale și cel mai influent partid de centru-dreapta în Parlamentul UE.

Și Maia Sandu, și Andrei Năstase au fost oaspeți frecvenți ai familiei de la Bruxelles. Ne este bine cunoscută și abilitatea politică a președintelui PPE, ex-președintelui Consiliului European, polonezul Donald Tusk. Cu româna sa impecabilă, de care a dat dovadă citindu-și discursul excelent la București, pe 10 ianuarie 2019, când România prelua președinția Consiliului UE, cred ar putea „împăca” junimea popular-europeană de la Chișinău. Poate Tusk le sugerează, eventual, cine din lista potențialilor premieri ar fi mai potrivit în actuala conjunctură social-politică. Dar poate ar cugeta și despre faptul că funcția de premier într-un guvern anticriză este una de sacrificiu și acest fapt nu poate fi neglijat din perspectiva alegerilor prezidențiale.

Liderii popular-europeni au avut totdeauna de spus un cuvânt în politica moldovenească. A făcut-o și predecesorul lui Tusk, Joseph Daul, la timpul său, care participa la acțiunile PLDM-ului. A dat suficiente semnale de încurajare și cancelarul german Angela Merkel.

De altfel, nu l-am auzit demult pe popular-europeanul, politicianul cu o preocupare constantă pentru R. Moldova, fostul președinte al României Traian Băsescu. După căderea Cabinetului Sandu, urmare a asumării de răspundere pentru modificarea Legii Procuraturii, acesta avea să comenteze prompt la un post de radio: „Maia Sandu și-a făcut datoria, când a intrat în alianță cu socialiștii și a greșit fundamental acum. Atunci când s-a format guvernul, a realizat un mare obiectiv, acela de a-l scoate pe Plahotniuc de la putere, de la butoanele Republicii Moldova. A intrat în guvernare cu socialiștii, trebuia să-l elimine și pe Dodon […]”. Ce ar spune astăzi „președintele jucător”?

Așadar, pentru armonizarea pozițiilor și pentru identificarea unui compromis valabil între cele două partide popular-europene moldovenești, ar fi timpul să răsune și vocile fraților mai mari din familia popular-europenilor. Poate ei găsesc leacul pentru „ambiția autentică” și pentru acceptarea unui „pachet de nume” notorii într-o garnitură guvernamentală.

ACUM, în acest context, devine interesant cine dintre cei doi actori politici de la Chișinău o fi „copilul răsfățat” al popular-europenilor de la Bruxelles? Pe cine ar alege Tusk – pe Maia Sandu, pe Andrei Năstase sau pe al treilea?

Text de Aurelia Peru-Balan, doctor habilitat în științe politice și fost consilier prezidențial


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md