Linkuri accesibilitate

Coronavirus în România: pot intra în țară doar cetățeni din state verzi


În România nu pot intra deocamdată cetățeni din afara Uniunii Europene. De fapt, sunt permise călătoriile doar dinspre 17 state.

Este vorba despre țări în care numărul infectărilor zilnice este mic, iar decesele descresc. Este posibil ca cetățenii Ucrainei și R. Moldova să poată fi primiți în România după 1 iulie, dacă cele două state se consideră a fi verzi. Pentru a fi incluse în această categorie statele trebuie să aibă mai puțin de cinci cazuri noi de infectări cu coronavirus la milionul de locuitori în ultimele 14 zile.

Pe lista verde a României se află deocamdată Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Confederația Elvețiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

Chiar și așa, însă, tranzitarea Ungariei continuă să fie dificilă după cum s-a plâns premierul Ludovic Orban. Șeful guvernului de la București s-a plâns că Ungaria îi discriminează pe români și a povestit că a primit relatări de la oameni pe care îi cunoaște personal, cărora nu li s-a permis tranzitul prin Ungaria.

Totuși, începând de astăzi se renunţă la obligativitatea carantinei instituţionalizate pentru cetăţenii României şi ai Ungariei în cazul trecerii graniţei dintre cele două ţări, a anunţat, potrivit șefului diplomației de la Budapesta.

Pentru a intra in Bulgaria românii trebuie să completeze o declaratie pe proprie răspundere, așa cum cere Legea bulgara pentru combaterea epidemiei de coronavirus.

La rândul ei, Bulgaria a înregistrat un nou maxim zilnic de contagieri.

Potrivit Sistemului naţional de informaţii pentru COVID-19, în ultimele 24 de ore au fost identificate 112 noi contagieri, cu 7 mai mult decât maximumul înregistrat în urmă cu patru zile.

Deocamdată, numărul total al contagierilor confirmate rămâne totuși moderat în Bulgaria, cu mai puţin de 3.500 de cazuri la 7 milioane de locuitori ai ţării.

În ultimele două zile, sute de români au plecat spre litoralul grecesc, tranzitând Bulgaria, potrivit agențiilor autohtone de turism și declarațiilor date de poliția de frontier elenă.

Începând de luni aproape toate statele Uniunii Europene au început să-și deschidă granițele după trei luni de relativă izolare. Cele mai reticent par să fie Spania, Portugalia și România.

România se află deocamdată pe lista sta

telor verzi, dar numărul cazurilor este în creștere și ar putea fi trecută de celelalte țări în zona portocalie sau chiar roșie, dacă lucrurile nu vor fi sub control. România, la fel ca celelalte state europene își va actualiza săptămânal lista cu țările dinspre care și spre care se poate circula.

Numărul cazurilor confirmate de coronavirus din România a crescut miercuri la 22.760, după raportarea a 345 de noi infecții. De asemenea, de la ultima raportare oficială au mai fost înregistrate alte 14 decese din cauza COVID-19.

Este cel mai mare număr de noi cazuri de infectare înregistrat în România din 7 mai, semn că un nou vârf de infectări are loc pe fondul relaxării măsurilor restrictive.

Guvernul român a prelungit cu încă 30 de zile starea de alertă, dar a permis noi relaxări. Social democrații au sesizat însă la Curtea Constituțională procedura prin care a fost făcută această prelungire, mai ales că PSD a declarat că nu este de acord cu o prelungere mai lungă de 15 zile.

XS
SM
MD
LG