(video) „Trebuie să te obișnuiești cu competiția.” Ce trebuie să știi dacă vrei să urmezi o carieră în Relații Internaționale

Mihai

Echipa #diez a organizat ieri, 16 iunie, un eveniment pentru toți cei interesați să urmeze o carieră în diplomație. În calitate de invitați i-am avut pe Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS, Mihai Clapaniuc, secretar II în cadrul Ambasadei Republicii Moldova în Statul Qatar, și Daniela Rusu, studentă în anul absolvent la FRIȘPA, USM.

Vadim a mers să studieze Relațiile Internaționale deoarece își dorea să lucreze undeva unde să poată interacționa mult cu oamenii. A fost mai rebel decât majoritatea colegilor săi care urmau o carieră în drept sau științe economice, întrucât pe atunci științele socio-umane nu erau foarte populare.

Lui Mihai îi plăcea mult geografia și avea un interes sporit pentru țările mai puțin cunoscute. A colecționat și timbre când era mai mic, având în colecția sa timbre din Cuba și Afganistan. „Alegerea universității a fost o alegere naturală. Relațiile Internaționale sunt interesante ca și specialitate pentru că încorporează mai multe domenii – limbi străine, geografia, istoria și altele. Motivația mea a fost să ajut Republica Moldova, dar în același timp să fiu în lume și să o explorez. E o compatibilitate perfectă între două elemente”, a spus Mihai.

Daniela a urmat studii în diplomație după ce absolvise contabilitate la colegiu. Una dintre profesoarele sale din colegiu i-a sugerat să se intereseze de această profesie. „M-am informat de pe site-ul USM. Singurul lucru pe care îl știam este că această profesie presupune ceva legat de ambasade, ONG-uri. Eram entuziasmată și mi-am zis că mă descurc”, ne-a spus tânăra.

Tot ea ne-a povestit despre cum este să fii student la FRIȘPA. „La Relații Internaționale este o vorbă: aveți trei ani la dispoziție ca să lucrați asupra CV-ului vostru, să fiți curioși și entuziasmați. Aceste cuvinte mi-au servit drept motivație în anumite momente când viața de student era foarte activă. Studenților le sugerez să nu aibă frică să citească. Teoria Relațiilor Internaționale este voluminoasă, dar ai nevoie de aceasta pentru ca în anii următori să poți face lucrări de cercetare și analiză. În primul an de facultate, studenții sunt tratați așa, ca niște copiii, până când reușesc să se obișnuiască cu formatul nou de studii.”

Fiind implicată în multe proiecte extracurriculare, Daniela a avut ocazia să aibă și mai multe joburi pe parcursul studenției. De te întrebi dacă timpul îți va permite să ai și un job, răspunsul studentei este: „Să ai și un job și să fii și student nu este greu, dar nici extraordinar de ușor. Personal, am avut nevoie de un job ca să învăț să profesez. Dacă îți faci un regim, te obișnuiești și te educi. Sub nicio formă nu este imposibil, dar acest lucru înseamnă foarte multă responsabilitate, disciplină și sârguință”.

Odată absolvit, este ușor să îți găsești un job după specialitate. „Piața muncii trebuie studiată foarte bine. În calitate de tânăr specialist, trebuie să te obișnuiești cu competiția și să înțelegi că o eventuală creștere profesională presupune timp și sârguință”, a spus Vadim Pistrinciuc.

„Venitul este unul decent, deși depinde dacă ești în țară sau peste hotare. În calitate de angajat MAI, este un tip de salarizare dacă ești în țară. Dacă ești în afara țării, mai beneficiezi și de o indemnizație. Cu încredere pot spune că domeniul îți oferă o stabilitate economică, iar din venitul pe care îl câștig la stat pot să îmi asigur traiul”, a completat Mihai Clapaniuc.

Dacă ai ratat evenimentul nostru și ai mai multe întrebări la care ai dori să afli răspunsul, urmărește întregul live mai jos.

Acest eveniment este realizat în parteneriat cu Moldova Agroindbank.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente