COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT

Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru îngrijorează autoritățile de la Chișinău.

Bacalaureatul nu a fost anulat pentru studenții din regiunea transnistreană care învață în universitățile din Republica Moldova. Studenții se arată îngrijorați că ar putea să se infecteze și cataloghează decizia Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, dar și a Parlamentului Republicii Moldova drept „discriminatorie”. 

PE LUNG

În regiunea transnistreană sunt 1100 cazuri de COVID-19, dintre care 855 s-au tratat, iar 41 de persoane au decedat.

Pe 20 iunie începe sezonul estival în regiunea transnistreană. Anterior, specialiștii epidemiologi au venit cu o serie de recomandări care reglementează vizitarea plajelor. Citește recomandările AICI

Școlile din regiunea transnistreană vor înmâna atestatele până la sfârșitul lunii iulie. Specialiștii au recomandat ca evenimentele să aibă loc în aer liber, cei prezenți să respecte distanța minimă de doi metri între ei. Absolvenților li s-a permis să participe la înmânarea diplomelor fără măști, în timp ce restul participanților vor fi obligați să le poarte.

Specialiștii au venit și cu recomandări pentru funcționarea grădinițelor. Fiecărui om la intrare în instituiție i se va măsura temperatura, fie copil, părinte sau angajat. Celor cu febră nu li se va permite să intre în grădiniță. De asemenea, pentru aducerea copiilor va fi elaborat un grafic special ca să nu se creeze îmbulzeală. Angajaților le va fi controlată starea de sănătate de două ori pe zi, iar copiilor de patru ori pe zi. Mai mult, copiii vor ieși afară după un orar special și li se recomandă să petreacă cât mai mult timp în aer liber.

„Bacalaureatul – discriminare”

„Discriminare! Studenții din regiunea transnistreană în universitățile din Moldova se tem că vor fi infectați cu Covid-19” – este titlul unui articol publicat pe agenția de presă PMR Novosti din regiunea transnistreană. În text se arată că autoritățile din Republica Moldova au anulat examenele de bacalaureat pentru liceenii din Moldova, nu și pentru locuitorii regiunii transnistrene care învață în universitățile din Republica Moldova.

Universitățile din Republica Moldova primesc studenți din regiunea transnistreană, cu condiția ca în primul an de studiu să susțină examenele de bacalaureat. Respectiv, Parlamentul RM nu a anulat examenele de bacalaureat pentru această categorie și susține că persoanele care au absolvit programul liceal în instituțiile de învățământ superior, care s-au înscris pentru a susține examenul în sesiunea de examene 2020 vor putea susține examenul în următoarea sesiune, în funcție de evoluția situației pandemice, se arată în proiectul de lege privind anularea examenelor naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general, sesiunea de examene 2020. 

Prin urmare „câteva sute de studenți transnistreni sunt expuși riscului de infecție”. Mai mult, studenții din regiunea transnistreană care spun că din cauza bacalaureatului ei vor fi nevoiți să se întoarcă în Chișinău și să trăiască cel puțin 20 de zile în căminele studențești, ceea ce le-ar crește riscul de infectare.

Autorul textului (care nu este prezentat) se întreabă: „ce înseamnă acest gest: incompetență birocratică teribilă, discriminare deliberată împotriva locuitorilor din Transnistria sau o altă provocare?”

Trebuie să menționăm că bacalaureatul nu a fost anulat pentru liceenii care nu au avut media mai sus de nota 5.

Site-ul PMR Novosti a publicat săptămâna trecută încă cel puțin patru texte prin care atacă regimul de la Chișinău, vorbește despre „incompetența și neprofesionalismul” autorităților Republicii Moldova și despre cum ele ar provoca așa-zisele autorități din regiunea transnistreană. 

Perioada stării de urgență

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, anunță că starea de urgență instalată pe 17 martie și care a fost prelungită de două ori se încheie pe data de 16 iunie. Totuși, restricțiile vor rămâne în vigoare până nu vor mai fi actuale. Cristina Lesnic, viceprim-ministra pentru Reintegrare a declarat în cadrul unui interviu pentru TVR Moldova că starea de urgență din regiunea transnistreană reprezintă o îngrijorare.

„Această autoizolare care a fost extinsă până pe data de 15 iunie, pentru noi cei de la Chişinău (şi nu avem o anumită certitudine că ea va fi finalizată pe 15 iunie) reprezintă o îngrijorare pentru noi şi în special pentru cei care nu se pot deplasa. Dacă aceste acţiuni vor continua, în viitoarele platforme din formatul 5+2 vom aborda cu multă stricteţe subiectul și vom pune accent pe faptul că Tiraspolul obstrucţionează nu doar dialogul, dar şi rezultatele pe care le-am atins în formatul Berlin Plus”.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.