Pandemia în România: „Totul se face treptat”

România este țara de la care am primit asistență și ajutoare în valoare de 3,5 mln de euro, deși, la fel ca și Moldova, statul român duce o luptă aprigă cu COVID-19. Este vecina la care privim, o urmărim și de la care de multe ori ne inspirăm. Deși la începutul pandemiei a înregistrat zilnic sute de infectări, totuși, treptat aceasta a început să-și revină și să se pregătească pentru sezonul estival.

 Până în acest moment, România cu o populație de peste 19 mln de oameni, a înregistrat 22.415 de infectări dintre care 1.437 de persoane au decedat.  

Autoritățile române au început să-și facă griji de răspândirea virusului COVID-19 încă la sfârșitul lunii februarie. Atunci, ei au decis ca toți cei care vin din zonele cu infectați, să se autoizoleze acasă pentru 14 zile.

Începând cu 8 martie 2020, sunt interzise toate evenimentele publice în spații deschise sau închise, cu un număr de participanți mai mare de 1000 de persoane. Ministerul Sănătății asigură populația că este pregătită de o eventuală răspândire a virusului. Sunt cumpărate echipamente de protecție și cantități mari de dezinfectant. Tot atunci, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a decis să suspende procesul de învățământ, să interzică scoaterea din țară a medicamentelor și dispozitivelor medicale care ar putea ajuta în lupta cu COVID-19.

https://www.facebook.com/moldova.org/videos/582725915996816/?__xts__[0]=68.ARDZZjcEpOHYGQB_9kNwEfIhsYz_COauub_LaaksN60t5Q5uFQcz2kW0VEs5SESyZMU7G2qmIMkkcL0r6t53jEgQoNh2X6BIpT7MdvpVXQp1q6ndx2IDFAOwTt5ViZrO7_haivP2omJp4dY9epXCilKaEIfzZ7aW–KLGj8ZUj0-XxzYjpMAwqI6gonZw0-7d6E1SlXNcI0rSOIsGnzRHqtC26LV3hc7hPsrdPu6ubxMvU3how04-DmSf2u-gcQFZXAvIMHMQyTr6a77f_r71dP3GT1iD5_-Ec8siPmgfXrA5XSMih5Kji_YVDOtnDCLbbijrgm6BHhEBEAuBMs8sG4aXQ&__tn__=-R

Pe 16 martie, în contextul evoluției situației epidemiologice determinată de răspândirea COVID-19, președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul privind instituirea stării de urgență pentru 30 de zile, care a fost, ulterior, prelungit de două ori (14 aprilie și 15 mai). Restaurantele, hotelurile, cafenelele și zonele de agrement sunt închise. Toate zborurile sunt anulate. Oamenii nu mai pot să iasă afară în timpul nopții, cu excepția anumitor cazuri justificate, pe baza unei declarații pe propria răspundere. La final de martie, în România, numărul celor infectați cu noul coronavirus se apropie de 1.000. Medicii cu greu fac față numărului mult prea mare de infectați. În doar câteva zile un spital din Suceava a devenit un adevărat focar de COVID-19.

După mai multe săptămâni cu zeci de decese înregistrate zilnic, situația pare să se îmbunătățească treptat. De aceea, la începutul verii, o mare parte din restricții au fost anulate. Treptat se redeschid și grădinițele. Nu se prelungesc indemnizațiile pentru șomaj tehnic, în schimb apar stimulente bănești pentru cei care au revenit la serviciu în condiții de risc pentru sănătatea lor. Acum, oamenii se pot plimba prin parcuri, dar fără a sta cu cei mici pe terenurile de joacă sau cele sportive. Treptat, totul revine la o nouă normalitate, atributele căreia sunt măștile de protecție și păstrarea distanței sociale. 

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.