22:41:57 28.03.2024
Stiri

Procuratura Generală a solicitat autorităților din SUA să-l EXTRĂDEZE pe Vlad Plahotniuc

Actualitate 16.06.2020 13:27 Vizualizări1549 Autor: Ziarul National
Procuratura Generală a solicitat autorităților din SUA să-l EXTRĂDEZE pe Vlad Plahotniuc


Procurorul general Alexandr Stoianoglo a solicitat autorităților din Statele Unite ale Americii extrădarea fostului lider al Partidului Democrat, pentru ca acesta să poată fi tras la răspundere în Republica Moldova.

Un comunicat de presă al Procuraturii Generale arată că setul de acte și materiale inerente acestei proceduri a fost deja expediat procurorilor americani.

„Cererea de extrădare are la bază Convenția Națiunilor Unite împotriva criminalității transnaționale organizate, adoptată la New York la 15 noiembrie 2000, ratificată de Republica Moldova la 16 octombrie 2005, precum și în temeiul principiului reciprocității. Concomitent, Procuratura Anticorupție a expediat recent autorităților americane o cerere de comisie rogatorie, fiind solicitată efectuarea mai multor acțiuni de urmărire penală, inclusiv ce vizează bunurile lui Vladimir Plahotniuc de pe teritoriul SUA. În zilele imediat următoare, PCCOCS, care investighează o altă cauză penală în privința numitului, urmează să expedieze o cerere de comisie rogatorie autorităților din SUA”, cităm din comunicatul Procuraturii.

Aceeași sursă precizează că ambele cereri de comisie rogatorie sunt necesare în vederea administrării probelor necesare pentru confirmarea acuzațiilor aduse lui Vladimir Plahotniuc, identificării și indisponibilizării bunurilor rezultate din infracțiuni, precum și pentru recuperarea prejudiciului cauzat prin fraudarea sistemului bancar.

Amintim că mandatul de arestare pe numele lui Vladimir Plahotniuc a fost emis pe 22 mai curent, acesta fiind învinuit de escrocherie, spălare de bani, organizarea și conducerea unei organizații criminale. Pentru aceste infracțiuni, legislația prevede până la 15 ani de închisoare.

Anterior, procurorul general Alexandr Stoianoglo, care a solicitat eliberarea lui Veaceslav Platon și rejudecarea dosarului pe numele acestuia, a anunțat că Plahotniuc ar fi principalul beneficiar al jafului bancar.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md