Linkuri accesibilitate

Trump confirmă retragerea din Germania, dar NATO nu este la curent


Soldați americani într-un tanc M1A2 în timpul exercițiului 'Strong Europe Tank Challenge 2017' pe poligonul de la Grafenwoehr, 4 martie 2020
Soldați americani într-un tanc M1A2 în timpul exercițiului 'Strong Europe Tank Challenge 2017' pe poligonul de la Grafenwoehr, 4 martie 2020

O vreme, aliații europeni din NATO au sperat că e vorba doar de încă unul din anunțurile retorice ale lui Donald Trump care nu vor avea urmări dincolo de o furtună mediatică.

Luni, 15 iunie, Donald Trump a confirmat însă că intenționează într-adevăr să reducă numărul trupelor americane din Germania, ca răspuns la ceea ce el a caracterizat drept neparticiparea germană la cheltuielile militare ale NATO.

NATO - prezența militară americană în Germania ar putea fi redusă la jumătate
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:52 0:00
Link direct

Secretarul general al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg, a spus însă astăzi că nu este la curent cu detaliile deciziei lui Trump. Stoltenberg a afirmat că el se consultă cu ministra germană a apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, care la rândul ei nu este la curent cu detaliile.

„Avem acum 52 000 de militari în Germania, un număr ridicat de soldați, ceea ce reprezintă un cost uriaș pentru Statele Unite”, a spus Trump. „După cum știți, Germania este foarte mult în întârziere în ceea ce privește plățile către NATO.”

În realitate, aproximativ 35 000 de militari americani sunt staționați în Germania, unde, potrivit acordurilor, numărul lor poate urca, într-adevăr, până la 52 000. Trump a insistat pe aceea că Germania nu a dedicat 2% din produsul intern brut apărării și a criticat relația comercială a Germaniei cu Statele Unite prin intermediul Uniunii Europene.

„[Germania] datorează miliarde de dolari, de ani de zile datorează", a spus Trump. „Așa încât, vom reduce numărul de soldați la 25 000.”

În realitate, contrar afirmațiilor lui Trump, Germania nu datorează acești bani Alianței Nord Atlantice. În 2014, țările europene și-au stabilit un obiectiv de a cheltui 2% din PIB-ul lor pentru apărare până în 2024. În 2019, Germania a atins 1,3 la sută în cheltuielile cu apărarea, potrivit Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm. Aici intervin însă tot soiul de neînțelegeri tehnice, mulți închipuindu-și că cei 2% din PIB pentru apărare ar fi fonduri destinate SUA, ca un soi de taxă.

Faptul că țările europene din NATO s-au angajat să-și ridice cheltuielile militare la 2% din PIB nu înseamnă însă că ele ar fi obligate prin asta de pildă să cumpere armament american, sau să verse acei bani Pentagonului. Cei 2% din PIB pe care trebuie să-i cheltuiască țările din NATO pentru apărare nu trebuie dați SUA, nu sunt o taxă de protecție, ci e vorba de un angajament securitar colectiv. Fiecare țară este liberă să cheltuiască cei 2% cum corespunde mai bine dispozitivului său militar. Cumpărând armament francez, de pildă.

Așa încât, cei 2% sunt într-adevăr pentru a face ca fiecare din membrii NATO să fie cât mai autonom posibil, dar și pentru a asigura, odată consolidată autonomia, acea faimoasă interoperabilitate între forțele tuturor țărilor membre.

Săptămâna trecută, 22 de republicani din Camera Reprezentanților, conduși de republicanul Mac Thornberry, au argumentat împotriva planului lui Trump de a retrage trupele din Germania și au afirmat că mișcarea ar submina alianța NATO. La fel, senatorul republican Jim Inhofe, președintele comisiei pentru apărare din Senat, a spus că reducerea forțelor americane în Germania a fost o idee atât de proastă încât nu a putut crede că Trump va merge până la capăt.

Mulți se tem că retragerea, fie și parțială, a trupelor din Europa în situația de față va încuraja Rusia. Generalul american Ben Hodges, acum pensionat, dar care a comandat forțele SUA în Europa, a numit decizia lui Trump o „greșeală colosală”.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG