vineri, 29 martie, 2024
13.3 C
Chișinău
HomepageAgroEcoAgarista Agricola: Prima companie din Moldova care utilizează produse bio într-o livadă de prun...

Agarista Agricola: Prima companie din Moldova care utilizează produse bio într-o livadă de prun pe tocmai 15 hectare

Recomandate

O companie din Moldova a trecut la tratamente biologice într-o livada de prun pe o suprafață de 15 hectare. Astfel, este prima livadă cu o suprafață atât mare care este tratată exclusiv cu preparate bio.

Agarista Agricola SRL produce prune pe o suprafață de peste 120 hectare. În anul 2019, întreprinderea a început să utilizeze produse biologice la combaterea bolilor și dăunătorilor. A fost o inițiativă de răspuns la decizia de radiere a unui număr tot mai mare de produse de uz fitosanitar din registru de stat.

„Inclusiv ca răspuns  la cerințele de certificare GlobalG.A.P., care impun limita de reziduuri și număr de substanțe, utilizarea preparatelor biologice la producerea fructelor devine una dintre soluțiile optime”, declară agronomul întreprinderii, Mariana Trifonoglo.

Pentru a afla despre experiența producătorilor germani de producere a fructelor bio, în anul 2019, reprezentanții Agarista Agricola SRL, alături de alți producători, membri ai Asociației Moldova Fruct au participat cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova la o vizită de studiu.

Produsele biologice au fost testate inițial pe o suprafață de 15 hectare de prun. Agronomul spune că nu au fost înregistrate deosebiri în calitatea și aspectul fructelor tratate bio și cele tratate cu produse chimice. Iar recolta obținută a fost calitativă și s-a păstrat bine în depozitul frigorific până la comercializare.

Prune produse de Agarista Agricola

„În acest an, cele 15 hectare de livadă de prun au continuat să fie tratate bio, iar în livadă am amplasat case pentru păsări (graurnițe). În primul an, păsările nu au venit, dar în acest an avem grauri în căsuțe. Păsările reprezintă o metodă biologică adițională de luptă contra insectelor”, a menționat agronomul întreprinderii.

Potrivit Agarista Agricola, trecerea de la producerea convențională a fructelor la metoda bio, ar avea și avantaje economice datorită cererii în creștere pentru produse bio.

„Spre exemplu, în Elveția un kilogram de prune produse în sistemul convențional variază între 1-1.70 Franci elvețieni per kilogram, în timp ce același kilogram de prune organice ajunge până la 3.20 Franci/kilogram”, spune Mariana Trifonoglo.

Preparatele biologice sunt utilizate de Agarista Agricola nu doar pe cele 15 hectare de prun, dar și la cireșe și vișine, în special în perioada de pre-recoltare.

Specialistul a comunicat că întreprinderea este interesată să certifice un sector de livadă ecologic, dar la moment acest lucru nu este posibil pentru că sectorul de livadă trebuie să fie separat de restul plantației, iar livada Agarista Agricola este amplasată pe un singur teren.

„Fructele produse exclusiv cu tratamente biologice au un sinecost mai mare pentru că tratamentele se fac mai des, dar produsul obținut este mai sănătos. Noi ne ocupăm și de comercializarea acestor preparate și le-am testat la noi în gospodărie pentru a urmări cum acționează preparatul că să putem ulterior informa și alți producători. Ca urmare a radierii unui număr mare de preparate din registrul de stat, noi planificăm să lărgim spectrul de preparate biologice și să le utilizăm și în livezile noastre mai pe larg, iar în viitor să trecem la utilizarea preparatelor exclusiv biologice.”, a concluzionat agronomul.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco