Amenzi în valoarea de 28 de milioane de lei, aplicate în municipiul Chișinău pentru nerespectarea măsurilor epidemiologice

De la începutul pandemiei, în municipiul Chișinău au fost aplicate peste o mie de amenzi, ce depășesc cifra de 28 milioane lei, pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și combatare a bolilor epidemiologice. Informația a fost prezentată de șeful-adjunct al Direcției de Poliție Chișinău, Lilian Luca, în cadrul ședinței primăriei.

Foto: UNIMEDIA

„Cu părere de rău, chiar și cu măsurile represive care sunt aplicate de către organele de poliție în municipiul Chișinău, oamenii nu doresc sau nu înțeleg și nu doresc să conștientizece acest risc la care sunt expuși.

Cu referire la sancțiunile aplicate, au fost întocmite, în total, 1278 de procese pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire sau combatere a bolilor epidemiologice, aplicând amenzi în sumă de 28 270 000 lei, fiind achitate 812 850 lei”, a spus șeful-adjunct al Direcției de Poliție Chișinău.

Potrivit lui Luca, în sectorul Botanica au fost aplicate cele mai multe amenzi.

„În sectorul Botanica avem 369 contravenții constatate, Buiucani - 166, Centru - 256, Ciocana - 161 și Râșcani 311, contravenții. Pe agenți economici avem documentate 22 cazuri, fiind aplicată o amendă de 1 162 000.

Conform prevederii dispoziției hotărârii a Comisiei de Resort, 8 836 de angajați ai direcției poliției Chișinău au fost implicați în activități pe întreg teritoriul municipiului Chișinău, monitorizând modul de respectare a măsurilor de protecție și a regulilor epidemice, verificând 5398 unități comerciale. Totodată, au fost efectuate 4221 de acțiuni de verificare, monitorizare a piețelor comerciale fiind aplicate în privința administratorilor 15 proceduri contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de sănătate publică.

La fel au fost monitorizate executarea obligației în 2147 de entități, prestatoare de serviciu publice și private să organizeze și să asigure un regim fluidizant de acces al persoanelor în locuri de prestare a servicilor.

Concomitent au fost verificate modul de respectare privind interzicerea organizării și desfășurare manifestațiilor măsurilor întrunirilor în masă mai mult de 50 de persoane”, a mai adăugat acesta.

De la instaurarea regimului stării de urgență în Republica Moldova și până la data de 11 iunie, polițiștii au documentat 2.474 de contravenții pe marginea încălcărilor hotărârilor emise de autorități, iar amenzile aplicate depășesc cifra de 49 de milioane de lei.


Pub