(doc) Viorel Morari îi trimite scrisoare deschisă Procurorului General. PG: Nu intrăm în polemici cu inculpații

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari, se plânge într-o scrisoare deschisă că Procurorul General nu i-ar accepta cererea de a-l primi în audiență. Totodată, Morari îl acuză pe Stoianoglo că ar nu fi „independent și imparțial” și că ar face „discursuri publice populiste”. De cealaltă parte, Procuratura Generală declară că „nu intră în polemici cu inculpații și nu răspunde tentativelor de a antrena instituția în confruntări inutile”.

Foto: UNIMEDIA

Fostul șef al PA susține că la 17 februarie a depus la Procuratura Generală o cerere, prin care a solicitat să fie primit în audiență de către Procurorul General, pentru „ a prezenta probe privind abuzurile comise de către procurorii subalterni și a evita o eventuală inducere în eroare de către ultimii”.

Totodată, Viorel Morari îl acuză pe Alexandr Stoianoglo că ar ține „discursuri publice populiste”, invocând mai multe argumente. Acesta face referire la dosarul furtul miliardului, cel privind expulzarea din Republica Moldova a profesorilor turci, cel privind finanțarea PSRM și la dosarele catalogate drept politice.

Fostul șef procuror Anticorupție mai spune că deși s-a promis încetarea reținerilor cu mascați și axarea pe combaterea corupției de nivel înalt, „operațiunile cu participarea mascaților (inclusiv reținerile) în privința unor funcționari cercetați pentru infracțiuni și sume destul de mici, continuă și astăzi, iar dosarele de rezonanță sunt abandonate sau trecute în umbră, fără furnizarea publică a informațiilor, inclusiv, date statistice, ce ar evidenția volumul de lucru efectuat”.

Morari declară că nu contestă efectuarea investigațiilor în privința sa, însă acestea „urmau a fi efectuate în strictă conformitate cu legea și cu respectarea principiului prezumției nevinovăției”.

Mai detaliat despre argumentele aduse de Viorel Morari citiți în scrisoarea deschisă a acestuia.

Pe de altă parte, însă, Procuratura a emis un comunicat prin care reiterează că „nu intră în polemici cu inculpații și nu răspunde tentativelor de a antrena instituția în confruntări inutile”.

„Rezultatele controalelor efectuate la subdiviziunea pe care Viorel Morari a condus-o, calitatea și produsul muncii fostului Procuror-șef al Procuraturii Anticorupție, dar și a unor subalterni de-ai săi le-a aflat întreaga societate. Plângerile cetățenilor pe abuzurile admise de acești „procurori” nu contenesc sa vină pe adresa Procurorului General. Zilnic, instituția recepționază astfel de adresări, iar numărul lor ia amploare.Acest lucru reconfirmă ilegalitățile stabilite în cadrul controalelor, temeinicia deciziilor adoptate în privința responsabililor și spulberă toate miturile despre calitățile personale, profesionale și manageriale ale acestora”, se mai menționează în comunicatul PG.

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție este cercetat penal pentru abuz în serviciu și fals în acte publice. La 10 ianuarie 2020, Viorel Morari a fost recunoscut în calitate de bănuit, audiat şi reţinut pentru 72 de ore, fiind apoi plasat în arest preventiv. El a fost eliberat și plasat sub control judiciar la 14 februarie 2020.

Între timp, procurorii i-au adus noi învinuiri, precum că Viorel Morari ar fi acționat în interesul fostului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, pentru a-l proteja de implicare în calitate de bănuit în cauza penală privind frauda bancară. Fostul procuror-șef de la Anticorupție respinge acuzațiile care i se aduc.


Pub