Reglementarea inteligentă – o strategie viabilă în lupta cu fumatul?

A șaptea ediție a Forumului Global de Nicotină a avut loc pe 11 și 12 iunie. Treizeci de experți din toată lumea au pus în discuție mai multe subiecte legate de nicotină, cum ar fi cele mai recente dovezi privind legătura dintre nicotină, fumat și Covid-19, impactului negativ al dezinformării cu privire la boala pulmonară EVALI. În mod special, s-a atras atenția asupra reglementărilor menite să reducă efectele negative ale consumului de nicotină.

Foto: Forumul Global de Nicotină

Legătura între Covid-19 și consumul de nicotină

Studiile realizate, până în prezent, arată că numărul fumătorilor în rândul persoanelor infectate cu Covid-19 este unul nereprezentativ, în special printre persoanele spitalizate. “E posibil că nicotina, nu și fumul de țigară, e responsabilă de numărul mic de fumători printre persoanele infectate cu Covid-19. Dacă acest lucru este adevărat, atunci presupunem că efectele benefice ale nicotinei sunt mascate de efectele adverse ale fumatului”, a declarant cardiologul Konstantinos Farsalinos, colaborator al Centrului de Chirurgie Cardiacă Onassis.

Mai multe studii realizate în Franța, Marea Britanie și Israel au arătat că fumătorii sunt mai puțin predispuși să fie infectați cu SARS-Cov2 decât nefumătorii. “Tot mai multe date ne demonstrează că fumătorii nu sunt în grupul de risc. Fumatul nu predispune la infectare. Iar dacă este să vorbim despre produsele de nicotină fără fum care sunt mai puțin nocive decât țigările, vreau să menționez că utilizarea acestora este foarte puțin probabil să prezinte un factor de risc pentru infectarea cu Covid-19”, a declarat Riccardo Polosa, profesor de medicină internă la Universitatea Catania din Italia.

SUA și efectele isteriei anti-vape

Tim Phillips, directorul general al Tamarind Intelligence, a vorbit în cadrul conferinței despre modul în care evoluțiile din SUA din anul 2019 au avut impact asupra pieței globale de vape și reglementărilor internaționale. Specialistul s-a referit la boala EVALI – o afecțiune pulmonară asociată consumului de țigări electronice și produselor de vaping.

Potrivit lui, la sfârșitul lunii februarie 2020, în SUA, au fost înregistrate peste 2800 de cazuri de spitalizare din cauza EVALI și peste 65 de decese. Ulterior, un studiu asupra cazurilor de EVALI a identificat că utilizatorii adăugau în lichidul pentru vaping - THC (un compus al canabisului) și acetat de vitamina E – aceste substanțe devenind cauza afecțiunilor pulmonare.

Tot el susține că în Statele Unite, restricțiile la nivel federal și local împiedică aproximativ 25% din populația adultă să acceseze țigările electronice cu arome. La nivel internațional, la fel, au fost resimțite efectele EVALI. În China a fost interzis comerțul online cu produse de vaping, în India este interzis orice fel de comerț de țigări electronice, Brazilia înăsprește restricțiile în acest sens, iar Danemarca luptă cu consumul de vaping prin taxe ridicate.

Phillips a spus că la ziua de astăzi, restricțiile, în toate țările, devin din ce în ce mai aspre. „Este foarte greu să găsești o țară cu restricții mai pozitive privind utilizarea și accesibilitatea produselor de vaping. Totodată, el spune că oamenii când se ciocnesc de restricții, caută alternative, care apar constant pe piață, inclusiv și pe cea ilegală”.

Fumatul – cauza primordială a deceselor premature

Fumatul este singura cauză primară asociată bolilor netransmisibile și ucide jumătate

dintre persoanele fumătoare. Datele studiului Global Burden of Diseases estimează că

fumatul țigărilor a provocat 7,1 milioane de cazuri de deces prematur în 2017, iar

adițional, 1,2 milioane cazuri de deces sunt provocare de fumatul pasiv.

OMS estimează că în lume sunt circa 1,3 miliarde de consumatori de tutun, cea mai mare parte fiind fumători.

Faptul că anume procesul de ardere, eliberarea și inhalarea fumului este cauza îmbolnăvirilor, iar nicotina nu este cancerigenă - este cunoscut de zeci de ani. Colegiul Regal al Medicilor din Marea Britanie, a notat în 2016 în raportul său că: “orice riscuri pe termen lung, legate de nicotină, sunt mai mici în comparație cu cele legate de consumul continuu de tutun.”

Reglementarea – unicul instrument de reducere a riscurilor asociate fumatului

Patricia Kovacevic, expert juridic în domeniul nicotinei din Statele Unite, consideră că reglementarea este singura și cea mai eficientă metodă de a reduce riscurile fumatului. În opinia sa, reglementarea ar trebui să asigure un echilibru între scopul de a eradica definitiv fumatul și soluțiile practice menite să reducă riscurile și consecințele consumului de nicotină.

Marina Foltea, fondatoarea și directoarea generală la Trade Pacts, o companie de consultanță în domeniul comerțului și a investițiilor cu sediul la Geneva, a declarat că „unele măsuri dure de reglementare, cum ar fi interzicerea directă sau indirectă a produselor fără fum sau aplicarea unor accize similare țigărilor obișnuite, descurajează fumătorii să treacă la produse de nicotină mai sigure. În special, cei mai afectați sunt fumătorii cu venituri mici și medii”.

“Consumatorii din mai multe țări precum Suedia, Norvegia, Islanda, iar acum și Japonia, au demonstrat că optează pentru alternative în detrimentul țigărilor, dacă aceste opțiuni sunt disponibile. Imaginați-vă ce s-ar întâmpla dacă oamenii ar avea acces la o gamă largă de alternative cu risc scăzut, în comparație cu țigările. Ce-ar fi dacă ei vor primi informație despre riscuri și vor fi orientați către opțiuni mai bune prin intermediul unei reglementări inteligente? Noi avem posibilitatea să schimbăm fundamental cursul istoriei în politicile de sănătate, transformând țigările într-o scrumieră a istoriei”, a declarat David Sweanor, profesor și cercetător de la Centrul pentru Drept în Sănătate, Politică și Etică, al Universității din Ottawa, Canada.

Forumul Global de Nicotină este singura conferință internațională dedicată produselor de nicotină mai sigure și rolului acestora în reducerea riscurilor asociate fumatului. Evenimentul este unul anual, iar din cauza restricțiilor impuse de COVID-19, Forumul din acest an a fost organizat gratuit, în regim online. Organizatorii evenimentului consideră că dialogul și implicarea strategică a tuturor părților interesate în subiectul tutunului și consumului de nicotină, în controlul și producerea sa, este singura cale de a face o schimbare reală, durabilă, orientată atât spre practicile industriei, cât și spre domeniul sănătății publice.


Pub