Medicii, la limita puterilor: „Tratăm pe toți, și pe cei care cred că la orice injectare e cipizare”

Din totalul bolnavilor de Covid-19, 52 de pacienți în stare extrem de gravă și gravă sunt internați la Spitalul Clinic Repulican. Dintre aceștia sunt pacienți care cred că orice injecție administrată este o intenție la cipizare. Declarațiile au fost făcute de către șeful secției terapie intensivă a Spitalului Clinic Republian „Timofei Moșneaga”, Victor Cojocari, în cadrul reportajului realizat de TV8.

Foto: UNIMEDIA

„Simt lipsa responsabilității fiecăruia dintre cetățenii noștri, doi la mână: cu mine nu se va întâmpla nimic , se va întâmpla cu vecinul, trei: cu cipizarea asta am trecut la capitolul psihiatrie. Sunt din ăștia care vin în stare extrem de gravă și refuză, fac o isterie, sunt în delir, orice injecție o socot drept instalare de cip”, povestește șeful terapiei intensive al Spitalului Republican „Timofei Moșneaga”, Victor Cojocari.

Actualmente, în secția terapie intensivă sunt internați 52 de persoane în stare extrem de gravă sau gravă.

„Dacă până acum veneau în stare gravă, acum 90% vin în stare extrem de gravă. Chiar acum avem doi pacienți care se opun totalmente inițierii terapiei intensive. Această se explică prin două momente: situația din societate și insuficiența de oxigen, care provoacă hipoxie cerebrală și 70%-80% dintre bolnavi sunt în delir”, a mai precizat Cojocari.

În total, la terapie intensivă de la Spitalul Republican lucrează 180 de medici și personal medical în zona unde sunt tratați pacienții cu Covid-19.

În același timp, șeful secției terapie intensivă a precizat că ei „nu aleg pacienții, ci îi tratează pe toți, chiar și pe cei care cred în cipizare.”

De asemenea, Victor Cojocari a precizat că în aceste situații medicii care luptă pentru viața pacienților în terapie intensivă ar trebui să primească 30 de mii de lei salariu.

„Primesc 8 mii de lei în calitate de șef de catedră și doctor. Medicii din terapie intensivă ar trebui să primească 30 de mii de lei, dar deja e târziu”, a conchis medicul.

Amintim că astăzi au fost înregistrate alte 139 de persoane cu Covid-19 , în urma procesării a 801 de probe.

Astfel, până la această oră, în Republica Moldova au fost confirmate 11879 de persoane infectate cu coronavirus, dintre care 6794 s-au vindecat, iar 411 au decedat din cauza bolii. Totodată, pe întreg teritoriul țării sunt 42636 de persoane monitorizate de către medicii de familie.


Pub