Trei știri bune din Moldova

Un bărbat din Trușeni a invitat oamenii să mănânce gratis cireșe din pomii săi 

Sergiu Savin din Trușeni a postat un anunț pe Facebook în care a invitat toți doritorii să mănânce cireșe din cei doi pomi ai săi. „Eu sunt pofticios de felul meu și știu cât este de plăcut să mănânci cireșe culese direct de pe copac. De aceea i-am chemat pe cei de la oraș să vină să mănânce”, ne-a povestit bărbatul.  

Prin intermediul rețelei sociale oamenii l-au contactat și au dat curs invitației. În două zile cei doi copaci ai săi au fost goliți. Într-o zi au venit 12 persoane, în alta șase  persoane. „Era o plăcere să-i vezi cum veneau cu copii să mănânce”, ne spune Sergiu. 

Sergiu Savin spune ca vrea să repete experiența și să invite orășenii să mănânce și vișine. „Acum se coc vișinele. După ce soția va conserva pentru iarnă vișine în suc propriu voi invita orășenii să mănânce vișine direct din pom”, a mai spus el. 

O companie achită taxiurile pentru angajați în weekend-uri

Stela Moldovanu, fondatoarea Moldeco, o companie specializată în domeniul serviciilor de înrămare a operelor de artă plastică, ne-a spus că achită costul taxiurilor pentru angajații care trebuie să vină să lucreze în weekend. „Sâmbătă avem program de lucru de la 9.00 până la 16:00. Consultantele noastre trebuie să ajungă la serviciu, deși transportul public în weekend este sistat. Respectiv, altă soluție nu avem decât să achităm taxiurile pentru angajatele care vin la lucru”, ne-a povestit Stela Moldovanu. 

Ea ne-a spus că s-a încercat să se identifice soluții alternative, cum ar fi angajații care au mașină să-i transporte și pe cei care nu dispun de automobile, dar acestea nu întotdeauna funcționează. Mai ales că ei locuiesc în afara orașului. „Nu am avut altă soluție decât să achităm taxiurile. Un taxi de la Vadul lui Vodă costă de exemplu 270 de lei”, ne-a spus Stela. Situația se perpetuează de la finele lunii aprilie, când a fost permisă deschiderea magazinelor mici. 

Ansamblul Plăieșii a primit butonul de argint de la YouTube

Ansamblul etnofolcloric „Plăieșii”, condus de Nicolae Gribincea, a primit Butonul de argint pentru creatori oferit de YouTube. Premiul a fost acordat pentru performanța de 100 000 de abonați unici ai canalului oficial de YouTube al ansamblului. 18 din cele peste o sută de cântece plasate pe platformă au  înregistrat peste un milion de vizualizări.

„Acest trofeu este și aportul tuturor celor care urmăresc activitatea Plăieșilor pe YouTube. Această distincție ne obligă să fim consecvenți în ceea ce facem, să păstrăm folclorul nostru și s-o facem cît mai bine”, a spus Nicolae Gribincea, fondatorul și conducătorul Ansamblului etnofolcloric Plăieșii.

Ansamblul Plăieșii a fost creat în ianuarie 1989, fiind conceput inițial ca un colectiv mixt de cântece și dansuri. Din 2015 și până în prezent activează în calitate de colectiv profesionist în cadrul Direcției Cultură a municipiului Chișinău.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.