Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Economic

15 Iun. 2020 / 09:59

Redeschiderea activităţilor economice a echilibrat situaţia bugetară

Redeschiderea activităţilor economice a echilibrat situaţia bugetară din Republica Moldova. O declaraţie în acest sens a fost făcută de premierul Ion Chicu, după întrevederea cu şeful statului Igor Dodon şi preşedinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi. Acesta a mai menţionat că veniturile la bugetul de stat în luna iunie sunt mai mici comparativ cu perioada analogică a anului trecut, dar sunt mai mari decât în luna mai a acestui an, atunci când toate activităţile erau suspendate din cauza pandemiei de COVID-19.

„Continuă îmbunătăţirea, ceea ce reconfirmă potenţialul economiei noastre de a genera venituri la buget, ceea ce înseamnă capacitatea Guvernului de a achita pensii, salarii şi alte obligaţiuni”, a declarat Ion Chicu.

În cadrul briefingului din această dimineaţă, premierul a spus că astăzi vor fi publicate şi datele despre evoluţia Produsului Intern Brut (PIB) în trimestrul întâi, indicatorii căruia, potrivit lui Ion Chicu, au fost afectaţi de situaţia epidemiologică din ţară.

„Astăzi vor fi publicate datele despre evoluţia Produsului Intern Brut în trimestrul întâi, care a fost deja afectat de pandemie, este afectat acest indicator. Chiar şi în aşa condiţii, datele pe PIB, trimestrul întâi 2020, sunt mai bune decât pe trimestrul al patrulea din 2019. În primul trimestru 2020, economia a recăpătat încredere în politicile economice şi a încercat să se dezvolte. Care va fi situaţia în trimestrul doi o să aflăm tocmai la 15 septembrie, aşa este metodologia, dar este evident că PB va scădea destul de evidenţiat”, a subliniat Ion Chicu.

Premierul a reiterat faptul că Republica Moldova a îndeplinit toate condiţiile necesare pentru a primi ajutorul macrofinanciar din partea Uniunii Europene. Totodată a anunţat că în această săptămână va participa la summitul conducătorilor de guvern şi de state al Parteneriatului Estic cu UE. Potrivit lui, agenda discutată va fi una foarte importantă pentru viitorul acestui parteneriat.

 

Comentarii