Viorel Morari i-a adresat o scrisoare deschisă lui Stoianoglo: „Principalele eforturi ale Dumneavoastră sunt îndreptate spre consolidarea propriei imagini”

Anticoruptie.md
15/06/2020

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, i-a adresat o scrisoare deschisă procurorului general, Alexandr Stoianoglo, în care îi sugerează să dea dovadă de profesionalism, imparțialitate și să acționeze legal. Morari și-a motivat scrisoarea prin faptul că a solicitat încă la 17 februarie să fie primit în audiență de către Stoianoglo, însă cererea sa a rămas fără răspuns.

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție subliniază în scrisoarea sa că principalele eforturi întreprinse de Stoianoglo în calitate de procuror general ar fi îndreptate spre consolidarea propriei imagini, invocând drept argumente acțiunile Procuraturii Generale în mai multe dosare de rezonanță.

Morari a făcut referință la Plahotniuc, în cazul căruia procurorii au solicitat un nou mandat de arestare, deși exista deja unul. „Era suficientă suplinirea capetelor de acuzare. Noul mandat de arestare nu prevede că acesta va sta 60 de zile în arest în cazul identificării”, a scris Morari.

Un alt argument, potrivit lui Morari, este și dosarul profesorilor turci, deoarece pe banca acuzaților a ajuns o singură persoană, nefiind identificați organizatorii șii instigatorii reali ai deportării.

Referindu-se la dosarul finanțării PSRM, fostul șef al Procuraturii Anticorupție a invocat că investigația se realizează pe calea disjungării și separării pe fapte distincte, „ca în final să nu fie constatat nimic”.

Viorel Morari a făcut aluzie la o potențială relație dintre Alexandr Stoianoglo și Veaceslav Platon, care ar conduce la eliberarea din detenție a celui din urmă: „Sunt surprins să aflu de potențiale dosare penale în privința mea de la o persoană condamnată, cum este Platon Veaceslav, care pare să îndeplinească funcția de purtător de cuvânt al Procuraturii. Cu atât mai mult, pornind de la declarațiile Dvs publice, se creează percepția că în curând acesta se va afla la libertate. Nu vreau să cred că faptul dat s-ar datora relațiilor anterioare existente între Dvs și Platon Veaceslav sau posibilităților finaciare de care dispune respectivul condamnat”.

În final, fostul șef al Procuraturii Anticorupție i-a recomandat lui Stoianoglo să țină cont de faptul că atât timp cât se află în funcția de procuror general mai mulți subalterni ar putea să-l măgulească doar din acest motiv.

Procuratura Generală nu a venit deocamdată cu o reacție la scrisoarea deschisă semnată de Viorel Morari.

Amintim că după numirea lui Alexandr Stoianoglo în funcția de procuror general, Viorel Morari a fost suspendat din funcția de șef al Procuraturii Anticorupție, iar pe numele său au fost pornite două dosare penale, pentru abuz de serviciu și pentru îmbogățire ilicită. Morari pledează nevinovat în ambele cauze.

Anticoruptie.md
15/06/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii