‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
13.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFermierii britanici simt lipsa muncitorilor români. Pandemia a arătat ce ar putea urma după...

Fermierii britanici simt lipsa muncitorilor români. Pandemia a arătat ce ar putea urma după Brexit

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

E perioada în care mulți români ar fi bineveniți în Marea Britanie, pentru că ei reprezintă o mare parte a muncitorilor agricoli sezonieri. Dar, din cauza pandemiei, călătoriile între Marea Britanie și România au fost restricționate, scrie Digi24.ro.

Așadar, mii de lucrători lipsesc acum din fermele britanice. Guvernul și-a îndemnat propriii cetățeni să culeagă ei recoltele din Marea Britanie. Chiar și Prințul Charles s-a alăturat campaniei. Dar nu este atât de ușor cum pare. Mai mulți proprietari de ferme susțin că muncitorii locali nu sunt soluția.

„Pentru ei este ca o vacanță, o poveste. Așa că lucrurile au mers în jur de o săptămână. Dar apoi le-am spus că trebuie să conștientizăm că suntem aici cu un scop. Trebuie să îmi culeg recolta. Dacă nu reușesc să fac profit sau cel puțin să-mi acopăr cheltuielile, prezența lor aici este inutilă”, mărturisește Mark Thorogood, cultivator de sparanghel din New Moor.

Majoritatea muncitorilor britanici angajați nu s-au așteptat că munca ar putea fi atât de grea. Așadar, britanicii din campania „Culeg pentru Marea Britanie” nu sunt o soluție pe termen lung. Muncitorii din Europa de Est lucrează mai repede și sunt mai motivați.

Fermierul Thorogood ar fi distrus dacă un Brexit fără acord i-ar obliga pe cetățenii UE să obțină viză de muncă. Mai ales după anul pe care l-a avut.

„Speranța mea, după acest an, este în primul rând ca guvernul britanic și publicul britanic să înțeleagă ce e nevoie. Ei joacă un rol important. Nu există nicio îndoială în acest sens: fără această forță de muncă străină va apărea o lipsă de productivitate în întreg Regatul Unit”, avertizează fermierul.

Perspective sumbre după Brexit

Situația lui Mark Thorogood, cultivatorul de sparanghel, nu stârnește prea multă îngrijorare la Londra în acest moment. Deși criza coronavirusului a împiedicat negocierile pentru Brexit, guvernul lui Boris Johnson refuză să prelungească perioada de tranziție.

„Să fim foarte clari, poziția noastră este neschimbată. Perioada de tranziție se încheie la 31 decembrie, e stabilit prin lege. Nu există nicio intenție de a o schimba”, a declarat  Dominic Raab, ministrul britanic de externe.

Totuși, dacă Marea Britanie și UE nu ajung la un acord, mai mulți fermieri britanici ar putea să nu aibă altă opțiune decât să mobilizeze „armata terestră” britanică și anul viitor.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›