‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 29 martie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePiața mondială agricolă: Prețurile pentru grâu se mențin la Euronext și Bursa din Chicago

Piața mondială agricolă: Prețurile pentru grâu se mențin la Euronext și Bursa din Chicago

‹ adv ›
‹ adv ›

Prețurile pentru grâu sunt susținute atât la Bursa Euronext, cât și din Chicago. Săptămâna trecută a fost prezentat raportul USDA, potrivit căruia este prognozată creșterea producției globale de grâu și creșterea stocurilor finale pentru anul viitor, ceea ce a pus o anumită presiune asupra prețurilor. Cu toate acestea, stocurile mari nu vor fi concentrate în principalele 8 țări exportatoare, astfel, prețurile se mențin relativ stabile.

În Franța a început recoltarea orzului, dar este prea devreme pentru a face anumite concluzii privind recolta.

Piața petrolului a continuat să piardă teren în această dimineață, tranzacționându-se cu 35,10 dolari/baril la New York.

Potrivit Agritel, vineri, Statele Unite au vândut 120.000 de tone de soia către o destinație necunoscută. Comerțul internațional, cu excepția pieței pentru soia, rămâne relativ stabil. Incertitudinea cu privire la dinamica cererii rămâne o caracteristică cheie a pieței.

Ministerul Agriculturii din Franța nu a schimbat estimarea pentru grâul și orzul de toamnă – circa 56% și, respectiv, 52% din culturi se află în stare bună/excelentă. Pentru orzul și porumbul de primăvară, aprecierea a fost redusă la 54%, respectiv 83% (față de 85% săptămâna trecută).

Prețurile pentru rapiță au fost stabile vineri. Cu toate acestea, scăderea prețului pentru uleiul de palmier și petrol din această dimineață ar putea limita potențialul de creștere a prețurilor pentru rapiță, cel puțin pe termen scurt.

‹ adv ›

Piețele rămân vulnerabile din cauza impactului Covid-19 în lume.

Piața SUA

Piețele americane nu s-au schimbat prea mult vineri. Prețurile pentru grâu și porumb sunt încă sub presiune, din cauza incertitudinii privind sezonul următor, totuși, prețurile actuale sunt destul de scăzute.

‹ adv ›

Doar prețurile pentru soia rămân a fi mari, datorită cererii sporite din partea Chinei. Cu toate acestea, temerile de revenire a pandemiei în China îi determină pe analiști să fie prudenți.

Porumbul intră în așa-numita fenofază critică din cauza riscurilor meteorologice. Acest lucru poate stimula fondurile să-și acopere pozițiile.

Vineri, fondurile au fost neto-vânzători a 1.500 de loturi de porumb și cumpărători a 5.500 loturi de soia și 2.500 loturi de grâu.

Piața regiunii Mării Negre

Săptămâna trecută, semănatul de porumb și floarea soarelui – cele mai profitabile culturi, a fost finalizat în Ucraina. Pentru aceste 2 culturi – producătorii au semănat suprafețe record. Condițiile meteo au fost foarte favorabile, ceea ce a permis realizarea deplină a obiectivelor.

Rezervele de umiditate sunt evaluate ca suficiente pentru a asigura o dezvoltare bună a culturilor în următoarele două luni. Creșterea supraețelor cultivate cu floarea soarelui se datorează și faptului că fermierii au fost nevoiți să reînsămânțeze suprafețele cultivate cu grâu, care a fost distrus de secetă, în special în regiunile de sud ale țării.

În ceea ce privește soia, cifrele oficiale arată o scădere a suprafeței cultivate. Cu toate acestea, suprafața real cultivată poate fi mai mare, deoarece soia a devenit una dintre cele mai profitabile culturi în Ucraina.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii