Mesajul unui medic pentru cei care refuză să se protejeze: „O mască te poate proteja de un tub cât degetul de gros până în plămâni”

Un tânăr angajat al Institutului de Medicină Urgentă din Chișinău a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook, în care a deplâns lipsa de solidaritate a societății în situația pandemică actuală. Acesta i-a îndemnat pe oameni să poarte măști de protecție, pentru a evita tratamentul chinuitor aplicat persoanelor bolnave de Covid-19.

Foto: Tocarciuc Sandu/Facebook

Sandu Tocarciuc, asistent medical și student la Universitatea de Medicină din Chișinău, a declarat că majoritatea doctorilor lucrează câte trei ture pe săptămână, câte 20 din 24 de ore, îmbrăcați în echipamente de protecție sufocante la temperaturi de +30 de grade Celsius, în condiții în care aerul condiționat este deconectat în spitale, pentru a nu favoriza răspândirea infecției.

Potrivit lui, în aceste condiții severe de muncă, corpul unui medic pierde câte 1-2 litri de lichide într-o gardă.

„Tot mai mulți oameni nemulțumiți aud de faptul ca trebuie sa poarte o mască în spațiul public. Lucrăm majoritatea câte 3 ture pe săptămâna cu speranța ca toată situația asta se termine cât mai curând, dar la noi cineva nu vrea sa poarte o mască, se deschid localuri, transportul public extrem de aglomerat, piețele și magazinele sunt pline. La noi nu va fi valul doi, la noi este un val care ia amploare și o sa se termine de crescut atunci când se vor îmbolnăvi toți sau doctorii vor cădea la pământ, distruși de oboseală și respectiv situația va ieși și de sub acest mic control care este la moment. Suntem pe locul 16 în lume la numărul de cazuri critice, bravo Republica Moldova. Măcar undeva suntem in top-uri, dar nu în ultimul rând, top 1 suntem la prostie.”, a scris tânărul medic pe pagina sa de Facebook.

„Acum mai gândiți-vă o dată, o mască te poate proteja de un tub cât degetul de gros până în plămâni, de un tub până în vezica urinară să-ți elimine urina și scaun, în cel mai bun caz, îl faci în oală. A da, încă multe droguri care te relaxează pentru a fi ventilat artificial și pentru a nu simți nimic din ceea ce se întâmpla cu tine.”, a explicat el.

Menționăm că la ora actuală, în Republica Moldova sunt confirmate 11 459 cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 1 095 în Transnistria. Bilanţul persoanelor declarate vindecate a ajuns la 6 623.

Totodată, numărul persoanelor decedate este de 399.

Amintim că autoritățile au decis să revină la unele restricții ridicate la data de 15 mai, când a încetat regimul stării de urgență, în contextul statisticii alarmante privind infecțiile cu noul coronavirus.


Pub