Încă un afro-american ucis de polițiști în SUA. Şefa poliţiei din Atlanta și-a dat demisia

Un tânăr de culoare a fost împușcat mortal de poliție în timp ce încerca să scape de arest, un incident care a alimentat și mai mult tensiunile la nivel național în ceea ce privește agresiunile poliției. Protestatarii au blocat sâmbătă o autostradă majoră din Atlanta și au incendiat un restaurant Wendy’s în urma acestui incident, în timp ce șefa poliției din oraşul american a demisionat, relatează Reuters.

Foto: Rayshard Brooks/Facebook

Un tânăr de culoare, identificat drept Rayshard Brooks, în vârstă de 27 de ani, a adormit în maşina sa în timp ce își aștepta comanda în drive-in, la un restaurant Wendy’s, iar angajaţii localului au chemat poliţia deoarece accesul clienţilor era blocat, potrivit unui raport oficial.

Rayshard Brooks se afla sub influenţa alcoolului şi a opus rezistenţă atunci când poliţia a dorit să-l aresteze, potrivit raportului Biroului de investigaţii din Georgia.

Înregistrarea video de supraveghere arată „că în timpul unei lupte cu ofiţerii, Brooks a deposedat un polițist de pistolul taser cu electroşoc şi a fugit”, conform sursei citate.

Ofiţerii l-au urmărit pe Brooks pe jos şi, in timpul urmăririi, Brooks s-a întors şi a îndreptat pistolul taser spre un ofiţer, care şi-a utilizat arma rănindu-l. Brooks a fost transportat la spital şi a fost operat, dar a decedat la scurt timp, se arată în raportul oficial care mai precizează că un agent de poliţie a fost, de asemenea, rănit.

Șefa poliției orașului Atlanta, Erika Shields, și-a dat demisia sâmbătă dimineața, după ce tânărul de culoare a fost rănit mortal de un ofiţer de poliţie, scrie Reuters, incidentul fiind înregistrat video.

Departamentul de poliție l-a concediat pe ofițerul care l-ar fi împușcat și ucis pe Brooks, a declarat sâmbătă, purtătorul de cuvânt al poliției, Carlos Campos. Un alt ofițer implicat în incident a fost suspendat din funcție, pe durata anchetei. Ambii ofițeri sunt albi.

Cazul a stârnit revolte în Atlanta. Sute de oameni au ieșit în stradă după moartea lui Brooks. Poliția a tras cu gaze lacrimogene spre protestatari, care au închis o autostradă, iar restaurantul Wendy, în fața căruia un ofițer de poliție din Atlanta l-a împușcat mortal pe Brooks, a fost incendiat. Restaurantul a ars mai bine de 45 de minute înainte ca echipajele de pompieri să sosească pentru a stinge flăcările, sub protecția unei coloane de polițiști, spune presa locală.

Moartea lui brooks vine după câteva săptămâni de manifestații în marile orașe din Statele Unite, provocate de moartea lui George Floyd, un afro-american care a murit pe 25 mai, după ce un ofițer de poliție din Minneapolis a îngenunchiat pe gâtul său, timp de aproape nouă minute în timpul reținerii.


Pub