Deputata Arina Spătaru a povestit cum se tratează de COVID-19 și ce simptome a avut la începutul infectării

arina4-920×690

Deputata fracțiunii Platformei DA Arina Spătaru anunțase pe 6 iunie, într-un live pe pagina sa de Facebook, despre faptul că a fost testată pozitiv la COVID-19 și că actualmente se tratează acasă, sub îndrumarea specialiștilor. Într-o postare pe Facebook, deputata a povestit care au fost simptomele bolii, cum a reușit să se izoleze de familie și care este tratamentul pe care îl administrează.

Vedeți mai jos mărturiile deputatei.

„A 10-a zi de COVID-19.

Multa lume, pe lângă faptul că-mi urează însănătoșire grabnică, mă întreabă dacă cu adevărat m-am infectat, dacă am simptome și cum este să te tratezi acasă de COVID-19, alături de copiii care sunt testați negativ.

Vineri noaptea, 4-5 iunie, când am simțit un frig prin somn, primul gând al meu a fost: am COVID-19. Am măsurat febra, era 37,6 și tare mă durea capul. Tuse nu aveam, doar o stare de parcă a trecut tancul din centrul Bălțiului peste mine.

Dis-de-dimineață, după ce s-a trezit familia, am anunțat că am febră și pentru că noi avem posibilitatea să dormim în camere separate, nu mi-a fost complicat să mă izolez. Trebuia doar să anunț cod roșu în familie și să reiterez regulile de igienă sporită la toată lumea.

Pasul doi a fost testul, care a confirmat a doua zi temerile mele.

Pasul trei: am sunat medicul infecționist, medicul de familie din Bălți și am organizat testarea celorlalți membri ai familiei.

Paracetamol și antivirale, ceai mult mult mult, vitamina C și monitorizarea temperaturii la 7.0, 14.00, 20.00.

Paralel, pentru cei trecuți de 40 de ani se recomandă monitorizarea tensiunii arteriale.

Deci, este important ca să avem în casă un tonometru. În primele zile, tensiunea arterială e ridicată.

După ce am aflat că și soțul este pozitiv, am informat iarăși medicul de familie. Este important să fim în legătură directă cu el, pentru că pe parcursul zilelor apar diferite simptome și doar medicul poate să-ți ofere recomandările corespunzătoare. Credeți-mă, am aflat multe lucruri noi de la doamna doctor!

Ceea ce este specific COVID-ului este starea de epuizare completa, pe care o am și azi, dar medicii recomandă să ne mișcăm, măcar prin cameră, dacă nu avem ieșire în curtea casei la sol sau un balcon.

Și geamurile să fie deschise, char dacă ai senzația de frig. Acest lucru m-a salvat de insuficiența de oxigen. Al treilea utilaj necesar, în cazul când ești pacient diagnostiat cu COVID-19 este pulso-oximetrul care te ajută să-ți evaluezi starea generala, măsurând nivelul oxigenului din sânge. Este și un fel de terapie psiho-emotională, pentru că atunci când începi să te sufoci în panică, el foarte calm îți arată că problema e în altă parte și tu ai oxigenul normal.

Un lucru important: îmi era frică. Mai ales noaptea. Simțind că-mi pierd raționamentul, cedând emoțiilor, am înțeles că este important să rămâi rece, calm și să te încredințezi în totalitate lui Dumnezeu. El știe ce poți duce și-ți dă exact ceea ce vei izbuti să înfrunți.

Și ce este important! Am fost atentă la semnalele pe care mi le transmitea corpul meu: simptome diferite, curioase pe alocuri, indicii clare care mă direcționau și mă ajutau să-mi aleg tratamentul, cu participarea medicului, desigur.

Sunt o fire energică, am grijă mereu de cum mă hrănesc și nu am obiceiuri proaste. Asta m-a ajutat că să ajung în ziua a 10-a și să înțeleg că merg spre bine. Măcar că știu: coronavirusul atacă toate organele și în timpul apropiat pot să am o surpriză neplăcută de la unul sau altul. Și mai sunt cercetări care vorbesc despre faptul că deseori sistemul imunitar al organismului, în dorința de a-l salva de virus, reacționează exagerat, uneori mai letal ca însuși COVID-ul.

O informare corectă, la rece, din surse demne, te ajută să fii atent la ce ți se întâmplă, iar credința te ajută să fii sigur(ă) că totul va fi bine!”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente