Cinci întrebări pe care le au restauratorii din Chișinău în ajunul redeschiderii restaurantelor în țară

34029279_10160442579460274_7145349688047173632_o
Foto: Vlad și David, proprietarii Smokehouse. Foto: Facebook/Vlad Șuleanschi

Pe 25 mai, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică anunța într-o nouă hotărâre că, din 15 iunie, unitățile de alimentație publică își vor putea relua activitatea, doar dacă vor respecta prevederile unei instrucțiuni atașate hotărârii. Anterior, Asociația MĂR spunea într-un comunicat de presă că a lucrat intens împreună cu autoritățile publice pentru a elabora un protocol ce ar servi drept ghid restauratorilor din Moldova odată cu redeschiderea restaurantelor și cafenelelor. Totuși, în ajunul mult-așteptatei redeschideri, după ce am fost cu toții martorii pregătirilor vizibile a amenajării teraselor din oraș, restauratorilor din Chișinău nu le este clar cum anume să-și organizeze localurile astfel încât să respecte prevederile propuse de comisie, atât timp cât multe dintre acestea sunt vagi.

Ce instrucțiuni oferă autoritățile

Printre instrucțiunile emise de Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică, se regăsesc și următoarele:
# dezinfectarea în totalitate a spațiilor și a uneltelor de lucru până la redeschidere;
# monitorizarea stării de sănătate a angajaților;
# asigurarea personalului cu echipament de protecție;
# instalarea dezinfectantelor pe bază de alcool;
# aplicarea ecranelor de protecție la case și locuri de preluare a comenzilor;
# igienizarea și dezinfectarea spațiilor de lucru a personalului, a spațiilor de deservire și a grupurilor sanitare la fiecare două ore;
# asigurarea respectării distanței fizice de 1,5-doi metri între persoane;
# deservirea la mese a maximum patru persoane, cu excepția grupurilor constituite din membrii unei familii de gradul unu și doi pe linie dreaptă și colaterală.

Lista integrală, formulată de autorități, o găsiți mai jos.

 

Am întrebat câțiva oameni din industrie cum se pregătesc de redeschidere și întrebările pe care le au cu privire la protocolul impus de autorități.

Vlad Șuleanschi, cofondator Smokehouse și Taproom, spune că multe dintre prevederile instrucțiunii îi sunt neclare și că se teme că, interpretându-le greșit, ar putea fi amendat în consecință. Urmează întrebările pe care le are.

#1. Cum să demonstrez că grupul care stă la masă și nu respectă distanța este format din rude de gradul 1 sau 2? E responsabilitatea localului să controleze acest aspect?

#2. Dacă purtarea măștilor e obligatorie în spații publice, oamenii la masă tot stau cu ele? Și dacă da, cum consumă produsele?

#3. Dezinfectarea la fiecare două ore a spațiului de deservire înseamnă că oaspeții sunt ridicați de la mese până noi dezinfectăm spațiul?

#4. Care organe competente sunt responsabile de controale (pretura, ANSA, CNSP, poliția)?

#5. Dacă numărul de îmbolnăviri crește, noi ce facem? Ne închidem înapoi? Are sens să ne redeschidem dacă o să ne închidem în cinci zile?

Deși a participat în comunicarea cu autoritățile pentru elaborarea unui protocol, Aneta Zasaviţchi, preşedinta Asociației Naţionale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Moldova, spune că are și ea multe nedumeriri legate de redeschiderea restaurantelor și cafenelelor. Cinci dintre ele urmează.

#1. Distanța de 1,5-doi metri e totuși între persoane sau între mese?

#2. Cum să verificăm dacă grupul este o familie sau dacă au grad de rudenie?

#3. În decizie scrie: „maximum patru persoane la masă”. Și ăștia patru trebuie să mențină distanța de 1,5 metri între ei sau nu?

#4. Sălile de evenimente pot lucra? În ce condiții? Dacă ne referim la maximum 50 de persoane (conform deciziilor CNESP), personalul se ia în considerație sau nu?

#5. Care este organul de control? Poliția sau ANSA?

Mai mult decât detaliile tehnice legate de redeschidere, unii administratori au întrebări legate și de viitorul afacerii lor, în contextul evoluției pandemiei în Moldova. Andrei Știrbu, administratorul DEN Food & Wine House și somelier la Casa Dacă, are niște întrebări.

#1.  Voi avea oare oaspeți, clienți ca înainte?

#2.  Când va veni ziua în care localul va fi full?

#3. Voi avea oare finanțe și câștig de a întreține toți lucrătorii sau voi fi nevoit să reduc din personal?

#4. Cum oare se va întâmpla această redeschidere?

#5. Ce sistem de fidelitate oare să propunem oamenilor pentru a ne păși pragul?

#6. Să ne deschidem sau mai bine nu?

Pe de altă parte, 513, un alt local din Capitală, a decis că nu e încă momentul potrivit pentru redeschidere și că va continua să activeze doar în regim de livrare și comenzi la pachet.

„Dragii noștri, ne-am dorit tare mult să deschidem ușile 513 pentru voi luni. Dar, luând în considerare situația epidemiologică din țară, am hotărât de comun acord cu echipa 513 să continuăm cu livrările și comenzile la pachet. Sala și terasa rămân închise. Vă suntem foarte recunoscători pentru fiecare comandă pe care o faceți. Niciodată nu am fost atât de aproape ca acum, când suntem atât de departe”, au anunțat administratorii pe pagina de Facebook a localului.

Ce se întâmplă în alte țări

Italia, una dintre cele mai afectate țări europene de infecția cu COVID-19, și-a redeschis restaurantele și cafenelele pe 18 mai, de asemenea urmând o serie de restricții de igienă și distanțare fizică. Potrivit unei decizii emise de autoritățile italiene, printre regulile impuse restauratorilor din Italia se regăsesc:
# pentru evitarea aglomerărilor, sunt necesare rezervările în avans;
# purtarea măștilor de protecție se face la casă, în cazul formării rândurilor și atunci când clienții merg la baie;
# mesele trebuie să se afle la o distanță de doi metri una de alta;
# localurile mai mici de 25 de metri pătrați au voie să primească doar câte un client în același timp;
# în unele regiuni, clienții trebuie să completeze un formular prin care-și declară gradul de rudenie cu persoanele cu care vin să ia masa pentru a ajuta restauratorii să respecte măsurile prevăzute.

La momentul redeschiderii, mulți dintre administratorii de localuri (68 %, potrivit unui studiu) erau de părere că redeschiderea, în noile condiții, nu este deloc profitabilă, mai ales că multe dintre localuri se bazează pe consumul generat de turiști. 13 % spuneau că sunt îngrijorați de sănătatea clienților și angajaților, motiv pentru care au decis să mai aștepte.

Protestul restauratorilor italieni la începutul lunii mai cu referire la restricțiile impuse afacerilor lor. Milano. Foto: Piero Cruciatti/AFP

Spre deosebire de Italia, care a impus aceleași restricții la nivel național, fiecare stat și-a creat propriul ghid de redeschidere a restaurantelor. În Baden-Württemberg, Germania, restaurantele servesc mese atât în interior, cât și la terasă. Clienților li se recomandă să plătească cu cardul, iar mesele se află la 1,5 metri distanță. Angajații poartă măști. Clienții își lasă datele de contact în cazul izbucnirii unui focar de infecție. În Bavaria, mai întâi s-au deschis terasele care au fost urmate în scurt timp de spațiile închise. Clienții trebuie să poarte măști atunci când nu stau la masă. Mesele sunt la distanță de 1,5 metri, iar clienților li se iau, la fel, datele de contact.

Johannes, un proprietar de restaurant din Berlin, a povestit pentru Deutsche Welle că noile reguli îngreunează foarte mult activitatea restaurantelor, motiv pentru care mulți aleg să le țină închise încă. În lipsa oamenilor din oficii, care acum lucrează de acasă, reușește să vândă doar 30 de mese pe zi, în loc de 180, așa cum obișnuia. Mai mult, servirea la terase pare mult mai plauzibilă în aceste condiții, întrucât în interior oamenii sunt stresați de purtarea măștilor și celelalte reguli care trebuie respectate, or asta nu e atmosfera pe care un restaurant vrea să o creeze.

În multe dintre state regulile sunt asemănătoare cu unele excepții. Pe lângă cele enumerate deja, în majoritatea statelor cantinele rămân închise, instrumentele de uz comun, precum sarea și piperul, nu se mai află la dispoziția clienților, iar înainte de a merge la un restaurant, clienții trebuie să-și facă o rezervare. Restaurantele sunt deschise între orele 6.0 și 22.00.

Deși săptămâna trecută Moldova a depășit un număr de record de cazuri de infectare înregistrate într-o zi, cele mai multe fiind pe 11 iunie (406), premierul Ion Chicu a declarat că autoritățile nu mai pot închide activitățile economice, pentru că oamenii nu au altă sursă de existență. „Fără reluarea treptată a activităților economice, țara intră în colaps financiar și bugetar”, a mai spus el, ținând să precizeze că, până la 30 iunie, vor fi reluate toate activitățile economice.

Actualmente, bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 11 740 de cazuri.


Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente