Laurenția Marian: „Mâncarea e o plăcere, iar orice plăcere în exces încetează să aducă bucurie”

Foto: arhivă personală

Disciplina este rezultatul succesului, iar cultura gastronomică – „jobul la care te duci cu plăcere”. Astfel califică Laurenția Marian dragostea pentru mâncare, pe care visează să o transforme în meserie. Instagram-ul se pare că încet, încet ocupă locul pe treptele meseriilor din viitor, tocmai din acest motiv Laurenția își îndreaptă „busola” activităților spre această nișă. Despre cum se mănâncă cu ochii, pasiune, visuri, dar și despre cum să fii parte din generația care absolvește școala pe Zoom, aflați în interviul ce urmează.

Primul lucru pe care trebuie să-l cunoaștem despre Laura

Laura este o tânăra pozitivă și ambițioasă. Zâmbește des și îi place mult să fie activă, mereu să meargă spre scopurile pe care le are.

Absolventă pe Zoom

„În carantină, am învățat ca și toți ceilalți, pe Zoom. A fost foarte straniu, deoarece nu mi-am imaginat niciodată un așa «ultim sunet». Școală a încercat să organizeze totul de parcă ar fi discursuri în realitate, cu multe fotografii, videouri și amintiri. Mi-a plăcut această experiență și cred a fost destul de reușită pentru contextul dat.”

„Destinul” meu – mâncarea

„Eu ador mâncarea și am înțeles că ea este «destinul» meu. Arta gastronomică pentru mine e ceea ce oamenii numesc «jobul la care te duci cu plăcere». Cred că până și terciul de ovăz poate fi transformat în artă, dacă adăugăm ingrediente ce sparg stereotipurile.”

„Mâncarea e o plăcere, iar orice plăcere în exces încetează să aducă bucurie”

De la teama de mâncare, la plăcerea de a o savura

„Înainte, eram în conflict cu mâncarea. Îmi puneam multe restricții și găteam puțin cu gândul să nu mănânc prea mult. Acum însă nu am niciun aliment interzis, îmi îndeplinesc orice poftă, dar nu fac exces. De aici a și pornit dragostea pentru a găti, în primul rând pentru cei dragi și evident că totul postăm pe Instagram. Vreau că oamenii să înțeleagă un lucru, mâncarea e o plăcere, iar orice plăcere în exces încetează să aducă bucurie și din acest motiv trebuie să avem un meniu echilibrat.”

Cultura gastronomică care a cucerit-o ireversibil pe Laura

„Bucătăria georgiană este cea care m-a cucerit «fără cale de întoarcere». Bucatele lor precum hachapuri sau hincali (cele mai populare) atrag o mulțime de turiști. Femeile care coc pâine la fiecare colț de stradă sunt ca o «operă de artă». De obicei, în drum spre casă, lumea se oprește și cumpără pâine proaspătă. Ei folosesc o mulțime de condimente, care la fel sunt produse local, iar fiecare regiune are o rețetă de hachapuri deosebită, în diferite forme sau cu diferite umpluturi.”

Activitatea „culinară” pe Instagram 

„Rețetele de un minut pe care le postez pe Instagram sunt destul de simple și accesibile fiecăruia. Vreau să arăt urmăritorilor că e posibil să pregătești acasă deserturi mult mai gustoase decât cele de la magazin, știind ingredientele folosite, iar astfel primești mult mai multă plăcere atunci când le mănânci.”

„Instagram-ul a devenit supraîncărcat, iar creșterea organică e foarte complicată”

„Graficul rețetelor”

„De obicei postez 3 rețete pe săptămâna și o postare cu text cu o tematică diferită de cea culinară. Încerc să mă promovez cu ajutorul recomandărilor de la alți bloggeri, deoarece Instagram-ul a devenit supraîncărcat, iar creșterea organică e foarte complicată.”

Profil bilingv pentru audiență mai mare

„Postez în limba engleză și rusă pentru a avea acces la audiență mai mare. Vreau că blogul meu să fie unul internațional, iar faptul că știu aceste două limbi mă avantajează.”

Sintagma de „bucătar pentru Instragram”

„Majoritatea «Bucătarilor din Instagram» nu au studii culinare, au început de la o pasiune și din dorința de a inspira oamenii din jur. Noi, bloggerii, trebuie să oferim inspirație, iar rețetele complicate nu sunt potrivite pentru modul de viață actual, când lumea e mereu grăbită și ocupată.”

Ochii decid savoarea mâncării

„După ce singură am învățat din secretele unei fotografii apetisante, am înțeles un lucru: orice mâncare poate fi gustoasă, fiindcă mai întâi de toate oamenii mănâncă cu ochii. Pe farfurie mâncarea cu cașcaval topit nu arată într-atât de bine ca în tava tocmai scoasă din cuptor. Aici și se ascunde arta culinară, a găsi armonia și a servi acea lasagna într-un bol mic cu cașcaval tocmai topit și rumenit.”

Experiment culinar, asemenea unui examen: „susținut din prima”

„Majoritatea bucatelor îmi reușesc din prima, deoarece simt deja textura, însă cu ceva timp în urmă aveam impresia că a găti sarmale e atât de complicat, încât credeam că nu-mi va reuși. Mama însă m-a învățat să le fac și chiar au ieșit foarte frumoase, cred că acesta a fost unul dintre cele mai reușite experimente culinare de până acum.”

Instagram – meseria viitorului

„Eu văd Instagram-ul ca pe un job, fiindcă acord la fel de mult timp ca unei meserii zilnice. Pe lângă asta, e jobul meu de vis, pentru că mereu este ceva nou și creativ. Iar acum, pe timp de pandemie, bloggerii sunt și mai solicitați având în vedere că oamenii stau acasă petrecând ore în șir pe rețele de socializare.”

„Am aflat valoarea banilor câștigați din muncă proprie”

Primul job – investiția în pușculița experiențelor

„Primul meu job a fost crearea deserturilor la comandă. Fiecare comandă era o provocare și aveam emoții de fiecare dată când transportam un tort, pentru că în Chișinău nu este cea mai bună infrastructură. După multe experimente, am învățat să îmi administrez timpul mai eficient, să reușesc să fac lucrul calitativ, dar și să mă odihnesc. Am aflat valoarea banilor câștigați din muncă proprie, ceea ce este un lucru foarte important.”

Combustibilul cu care se „încarcă” motivația

„Sunt persoană care are motivație de două ori pe lună, iar în restul zilelor e vorba de disciplină. Uneori mă impun să editez sau să scriu o postare, știți voi că pofta vine mâncând, iar organismul nostru mereu are tendința să salveze energia, nu să o consume. Totuși, motivația vine de la urmăritorii care îmi scriu că au gătit după o rețetă de-a mea, că le-a plăcut și că așteptă cu nerăbdare următoarea.”

„La 18 ani nu am atâtea de pierdut cum aș avea la 25”

Laurenția își dorește astăzi…

„Acum am scopul să mă dezvolt cât mai mult în acest domeniu și vreau să încerc de toate, uneori să risc, fiindcă la 18 ani nu am atâtea de pierdut cum aș avea la 25.”

…iar mâine își dorește să realizeze

„Mâine, cred că aș vrea să fiu mai bună decât am fost azi, mai productivă și mai pasionată de ceea ce fac. Atunci când dragostea e pe primul loc, rezultatul e mult mai bun și răsplata e pe măsură.”

Succesul este rezultatul pasiunii și al disciplinei

„Îndemn tinerii care vor citi acest interviu să testeze absolut toate ideile pe care le au acum. Mereu mă gândesc că voi regreta mai mult ceea ce nu am făcut, decât ceea ce am făcut. Până și Jeff Bezos (fondatorul Amazon) a plecat de la un job și a creat compania doar ca să nu regrete că nu a încercat. Tot el spune că succesul unei companii este direct proporțional cu numărul de experimente făcute. De asemenea, vreau să îi inspir să se dezvolte mereu în domeniul de care sunt pasionați, pentru că succesul este rezultatul pasiunii și al disciplinei.”

Autoare: Ilinca Televca

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente