Descoperă Chișinăul evreiesc cu căștile în urechi

PE SCURT

Traseele culturale prin centrele istorice ale orașelor prind din ce în ce mai mult atenția oamenilor. Fie în prezența unui ghid viu, fie cu căștile în urechi, ești invitat să descoperi viața vibrantă a orașului de altădată. Un astfel de ghid a apărut și pentru orașul Chișinău – „Ghidul Audio Trans.History” despre comunitatea evreiască din Chișinău. Îți promitem că o să-ți placă. 

PE LUNG

Pe timp de carantină, când muzeele, teatrele și cinematografele sunt închise, iar evenimentele anulate, nu este ușor să găsești activități culturale cu care să-ți umpli timpul liber. În ajutor vin proiectele culturale de tip multimedia, care îți pot oferi, virtual, experiențe de neuitat.

Ghidurile audio fac parte din aceste proiecte multimedia și pot fi atât interesante, cât și utile. Pentru acest weekend îți propunem o plimbare virtuală sau, dacă ești foarte curios, chiar o plimbare reală prin Chișinăul de altădată, în compania unui ghid audio despre viața evreiască a Chișinăului.

Centropa, Institutul Internațional de Istorie și Cultură Evreiască, a realizat proiectul „Ghidul Audio Trans.History” despre Chișinăul și Cernăuțiul de altădată. Ghidul readuce la viaţă istoria evreilor din Chişinău, prin intermediul înregistrărilor audio, fotografiilor și hărții multimedia la compilarea cărora au contribuit Comunitatea Evreiască din Republica Moldova, Centrul de Cercetare și Educație Maghid: Patrimoniul evreiesc Moldova, organizația nonguvernamentală EcoVisio și Centrul de Urbanism. 

Clipurile audio, disponibile atât în limba română, cât și rusă și engleză, te teleportează în atmosfera Chișinăului interbelic multietnic, unde comunitatea evreiască ducea o viață înfloritoare și vibrantă. Ghidul te ajută să descoperi locurile în care evreii din Chișinău, deopotrivă săraci și bogați, trăiau, învățau, își făceau vizitele la medici, se rugau, își petreceau timpul lor liber sau erau petrecuți pe ultimul drum. Totodată, ghidul îți povestește și despre locurile marcate de violență față de evrei, în perioada turbulentă din timpul celui de-al doilea război mondial. Poveștile, culese din amintirile a treisprezece evrei supraviețuitori ai Holocaustului, reușesc să construiască o imagine a Chișinăului așa cum nu l-ai mai cunoscut. 

Acompaniat de vocile actorilor din Republica Moldova Nicolae Darie, Marina Modan, Natalia Brăguță și Andrei Modan, vei face o plimbare prin locuri precum cimitirul evreiesc, sinagoga geamgiilor „Gleizer Șil”, sinagoga Lemnăria, spitalul evreiesc, monumentul victimelor ghetoului evreiesc sau fosta casă săracă. 

Ești gata de plimbare? Înarmează-te cu căști și să ai o plimbare frumoasă prin Chișinăul evreiesc!

Social Media Manageră și prietenă veche a Moldova.org devenită recent membră a echipei. Și-a transformat hobby-ul în job și acum face ca tu să te culci și să te trezești cu Moldova.org pe toate platformele posibile

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.