SUA: Transplant de plămâni la o pacientă de 20 de ani cu Covid-19 care a stat șase săptămâni pe ventilație mecanică

O femeie tânără, ai cărei plămâni au fost afectați iremediabil de noul coronavirus, a fost supusă cu succes unui dublu transplat de plămâni la un spital din Chicago. Medicii spun că este pentru prima dată când o astfel de operație a fost efectuată cu succes la un pacient cu Covid-19 în Statele Unite, informează Digi24.ro.

Foto: CBS Chicago

Femeia care a suferit transplantul, în vârstă de aproximativ 20 de ani, a stat șase săptămâni cuplată la un ventilator și la un aparat pentru oxigenarea extracorporeală.

Imediat ce ea a fost testată negativ la noul coronavirus, doctorii au supus-o transplantului de plămâni, care i-a salvat viața.

Luna trecută, o astfel de procedură a fost aplicată în premieră și în Europa, la spitalul AKH din Viena, unde medicii au realizat primul transplant de plămâni ca metodă de a salva o bolnavă de COVID-19. Potrivit echipei de chirurgi, pacienta avea plămânii atât de afectați de infecția cu SARS-CoV 2, încât nu avea șanse de supraviețuire fără acest transplant. Când a fost internată cu simptome de COVID-19, pacienta de 45 de ani nu avea alte afecțiuni, dar starea ei s-a deteriorat rapid.

În lume nu este pentru prima dată când se recurge la o astfel de metodă extremă pentru a salva viața unui pacient cu Covid-19. În martie a fost realizată în premieră o astfel de intervenție, în China.


Pub