(video) Cum sunt înregistrați decedații de Covid-19. Explicația autorităților

Din cauza speculațiilor și apariției pe rețelele sociale a mai multor informații și știri false despre decedații de Covid-19, prin care se precizează că Republica Moldova ar favoriza un număr mai mare de decese pentru că ar exista o remunerare financiară a persoanelor apropiate în acest sens, dacă acestea sunt de acord ca persoanele care nu au decedat de Covid-19, să-i fie plasat acest diagnostic în certificatul de deces, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, împreună cu șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, demontează aceste speculații și fake-news, explicând cum sunt înregistrate decesele provocate de Covid-19.

Foto: UNIMEDIA

„Există un mecanism de constatare a decesului provocat de Covid-19. Decesul se înregistrează de medicul curant care acordă asistență medicală pacientului și respectiv, în urma eforturilor sale de resuscitare, constată decesul pacientului. Apoi, toate circumstanțele decesului, toate diagnosticele de bază, concomitente, toate stările și cauzele presupuse confirmate care duc la deces sunt înregistrate în documentația medicală. Medicul curant este responsabil și de perfectarea certificatului de deces. În cazul în care decesul survine la un pacient confirmat pozitiv cu Covid-19, este îndreptat către ANSP. ANSP în baza unui certificat, a unui instrument al OMS care evaluează fișa persoanei decedate prin prisma epidemiologică, înregistrează acest deces și mai departe el este raportat la nivel de țară. Nu există nicio motivare rezonabilă în vederea aplicării statutului de deces a persoanei cu Covid-19, dacă persoana nu a murit de Covid. Mai mult ca atât, niciun lucrător medical nu este interesat în sporirea numărului de decese a persoanelorpe care le are în îngrijire. Nu există nicio motivare financiară sau motivare de performanță sau motivare intrinsecă a personalului medical în atribuirea statutului de decedat a unei persoane care nu este cu Covid-19”, a declarat reprezentanta MSMPS.

Mai mult, șeful ANSP, Nicolae Furtună a prezentat și un exemplu în acest sens, cum se stabilește decesul persoanei cu Covid-19.

„Niciodată nu se indică cauza decesului infecția Covid-19. Bolnavul decedează din alte cauze, pur și simplu infecția Covid-19 accentuează maladia de boală. Aproape 100/100 din cei decedați au comorbidități. Cauza de bază fie că este insuficiență respiratorie, fie altă cauză”, a adăugat Furtună.

„De exemplu, diagnoticul final al unui deces: pneumonie interstiţială polisegmentară bilaterală evoluție gravă, insuficiență respiratorie severă, care este și cauza decesului, sindrom de detresă pulmonară, șoc toxico-infecțios, hipertensiune arterială grad III, risc adițional foarte înalt, cardiomiopatie hipertensivă, diabet zaharat tip II decompensat și în sfârșit Covid+. Eu înțelegeam dacă se aborda că numărul deceselor se ascund, poate exista o logică, dar când ele se favorizează ca ele să existe, atunci chiar nu există nicio logică.


Pub