Cine se face vinovat de starea deplorabilă a bd. Ștefan cel Mare. Ion Ceban: Vom transmite datele la PG

Învinuiri din partea primarului general Ion Ceban către compania care a reparat bulevardul Ștefan cel Mare. Acesta a prezentat astăzi mai multe concluzii în urma unui raport de expertiză făcut de o companie din Belarus.

Foto: UNIMEDIA

Edilul capitalei afirmă că raportul de expertiză îl va prezenta săptămâna viitoare la Procuratura Generală, iar cei vinovați să răspundă.

„În linii mari: compania care a fost selectată să facă lucrările de reparație le-a început cu întârziere. Atunci în CMC problema a fost abordată de foarte multe ori. Nu s-a ținut cont de recomandările, pe care le-am făcut, pe partea de trotuar. Expertiza ne confirmă că însăși lucrările au fost efectuate prost. În consecință avem probleme foarte mari pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfînt, dar și Negruzzi.

Pe întreaga porțiune a bd. Ștefan cel Mare și Sfînt aveam la etapa desfășurării expertizei, noiembrie-martie, formarea făgașelor pe 1752 de metri liniari. Plus la aceasta, experții spun că situația se va agrava din cauza temperaturilor. Sunt crăpături 4800 de metri liniari. În realitate ce vedem, s-a denivelat stratul de asfalt pe la stații. În unele locuri până la 70 de cm”, spune edilul.

Primarul general afirmă în că această stare deplorabilă, Ștefan cel Mare ajuns din mai multe motive.

- Deoarece nu s-a respectat rețeta de amestec a materialelor.

- Conținutul de piatră nu fost ales corect și amplasat neomogen.

- Stratul de bitum nu a fost respectat.

- Pietrișul care a fost utilizat este insuficient, iar în locul lui s-a folosit mai mult bitum, care este mai ușor de utilizat. Este o metodă mai rapidă de turnare a asfaltului, în condițiile în care compania era presată de timp.

Ion Ceban spune că din cei care au participat la proiect, toți sunt vinovați. „În primul rând compania care a executat lucrările, iar acum este în insolvabilitate. Și compania care a supravegheat și a expertizat la fiecare etapă lucrările, este vinovată. Este o companie străină, dar are reprezentați din Moldova. Și evident că este vinovată conducerea Primăriei Chișinău la acea etapă”.

Acest raport a fost făcut de Institutul Științific și Cercetări în Drumuri din Republica Belarus, care este recunoscut la nivel internațional.


Pub