Andrei Năstase a prezentat la CtEDO observații pe dosarul anulării alegerilor din 2018: Nu pretind prejudicii materiale. Nu poporul va plăti pentru crima „coordonatorului”

Dosarul privind anularea alegerilor din Chișinău, din vara lui 2018, pus pe rol la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a intrat într-o nouă fază. Reclamantul, în persoana liderului Platformei DA și-a prezentat propriile observații pe marginea dosarului și a anunțat că nu pretinde niciun leu de la Republica Moldova.

Foto: UNIMEDIA

„După ce, în vara anului trecut, cererea a fost comunicată Guvernului, Curtea a acordat autorităților termen pentru a veni cu obiecții. Din motivul intervenirii stării de pandemie, acest termen a mai fost prelungit.

Am expus Curții observațiile asupra cauzei, prin care am făcut o analiză amplă a celor întâmplate, rolul fiecărui personaj care a acționat contrar interesului alegătorilor, dar și implicarea totală a fostului ”coordonator” al țării – Plahotniuc Vladimir.

Am descris importanța alegerilor din vara anului 2018 pentru chișinăuieni și pentru întreg poporul țării noastre, care își dorea, cu legitimitate, eliberarea de sub controlul autoritar al mafiei guvernamentale.

Totodată, am evocat și consecințele nefaste ce au intervenit în rezultatul acestor acțiuni ilegale ale ”justiției plahotniuciste”, cum a fost ratarea unei tranșe din partea Uniunii Europene, ceea ce a adâncit criza socială și economică din Republica Moldova, totul pentru dorința unor personaje sinistre de a nu permite schimbarea lucrurilor în țară.

Am mai informat Curtea că nu pretind de la Republica Moldova nici un fel de despăgubiri materiale, niciun leu cu titlu de despăgubire sau de cheltuieli, deoarece nu pot accepta ca pentru crimele comise de Plahotniuc, să plătească cetățenii. Am indicat, însă, că este foarte importantă pentru democrația țării noastre și pentru încrederea generațiilor mai tinere în dreptate și puterea legii, constatarea încălcării dreptului la libera exprimare, constatare ce va constitui în sine o justă și echitabilă satisfacție din partea acestei instanțe internaționale, atât pentru mine, cât și pentru sutele de mii de oameni nedreptățiți de înțelegerea criminală Plahotniuc-Dodon”, a scris Andrei Năstase pe pagina sa Facebook.

În luna iunie 2018 s-au desfășurat alegerile locale anticipate din capitală, iar Andrei Năstase a învins în cursa pentru primăria Chișinău. Contracandidatul său Ion Ceban a sesizat Comisia Electorală Centrală și Judecătoria Chișinău cu privire la îndemnul la vot al liderului Platformei „Demnitate și Adevăr” pe rețelele de socializare, din ziua alegerilor. În consecință, instanța a invalidat alegerile pe motiv că ambii candidați ar fi încălcat Codul Electoral prin „efectuarea agitației electorale în ziua alegerilor contrar prevederilor art.52 alin.(10) din Codul Electoral. Astfel, Comisia Electorală Centrală (CEC) a declarat nulitatea alegerilor în cauză. Deși decizia a fost ulterior contestată la Curtea de Apel Chișinău, apoi și la Curtea Supremă de Justiție, ultima instanță a decis invalidarea alegerilor.

După un an și patru luni și cu 12 zile înainte de noile alegeri locale generale pentru Primăria Chișinău, Curtea de Apel a validat alegerile locale noi pentru Primăria municipiului Chișinău din 3 iunie 2018, chiar dacă dosarul era deja pus pe rol la CtEDO, în urma unei plângeri semnată de Andrei Năstase.


Pub