Dodon: „Țariocii” de la Curtea de Apel amână examinarea dosarului Plahotniuc, pentru că îi sună el personal. Trebuiesc băgați la pușcărie câțiva. Vezi reacția CA

Vlad Plahotniuc cumpără deputați pentru a transmite un mesaj judecătorilor care îi examinează cauza în instanță și anume, pentru a-i speria și a-i convinge să nu ia decizii în defavoarea lui. Declarația a fost făcută de Igor Dodon, care susține că unii magistrați sunt controlați direct de către fostul lider al Partidului Democrat, care îi telefonează personal, pentru a le da indicații, iar cazurile de infectare cu Covid-19 la Curtea de Apel ar avea legătură cu examinarea dosarului acestuia. La solicitarea UNIMEDIA, CA a venit cu o reacție vizavi de acuzațiile aduse de șeful statului.

„Scopul cumpărării deputaților este să facă presiune asupra judecătorilor, procurorilor, le spune: nu vă grăbiți cu darea în căutare a lui Plahotniuc în Interpol, de ce îi arestați activele? Mâine, poimâne Plahotniuc se întoarce, vă trebuie vouă să mergeți împotriva lor? Acesta e scopul la toate show-urile din Parlament și unii deputați, mai slabi de fire, iau banii și se duc în partea cealaltă”, susține Igor Dodon.

Totodată, șeful statului declară că unii magistrați sunt telefonați direct de fostul lider al PD, care le dă indicații despre deciziile care trebuiesc luate, iar singura soluție ar fi ca acei magistrați să fie lipsiți de imunitate și trași la răspundere în fața legii: „Trebuie dat un mesaj foarte clar judecătorilor și procurorilor. Acum trebuiesc luați vreo 4-5 judecători, scoasă imunitatea și puși la pușcărie. Ajungi la Curtea de Apel, să sechestrezi activele în afara țării, iar ei spun că nu se poate. Umblă un avocat al lui Plahotniuc și presează judecătorii la Curtea de Apel. Le-am scris ieri unor parteneri externi, care sunt pentru valori democratice și vorbesc despre uzurparea justiției: Voi știți că la CA cazul lui Plahotniuc a făcut bolnavi de Covid câțiva procurori și judecători? Nu spun, poate unii chiar s-au molipsit, dar examinarea la CA se amână din cauza presiunilor lui Plahotniuc asupra judecătorilor. De ce aici nu faceți gălăgie, domnilor ambasadori occidentali? De ce nu vedeți ce fac bandiții, că se tem procurorii și judecătorii, ne cer pază, să îi protejăm. Pentru că li se spune: ori iei 500 de mii pentru a lua decizia de a-l apăra pe Plahotniuc ori o să îți rupem gâtul”, a precizat Dodon.

Acesta le-a recomandat procurorilor și judecătorilor să nu se teamă, ci să acționeze conform legislației: „Decideți voi între voi, îi știți cine sunt, cine apără interesele lui Șor și Plahotniuc, luați-i și puneți-i în pușcărie și s-a terminat, scoteți-le imunitatea, adresați-vă la CSM, mergeți cu percheziții, luați-i, altfel nu o să faceți regulă. Se simt ca țariocii și Plahotniuc personal le sună și le spune: vedeți voi acolo, eu acuș mă întorc, eu m-am înțeles cu Maia, m-am înțeles cu ambasadorul SUA și totul va fi ciotka. Unii cred, deși nici Maia și nici ambasadorul sunt ferm convins că nu știe nimic despre asta”.

„Cu referire la declarațiile președintelui Igor Dodon, ne abținem de la careva comentarii, deoarece ele nu vizează anumiți magistrați din cadrul instanței noastre, dar se referă la general. În situația în care președintele țării sau chiar alte persoane dețin informații despre comiterea de către magistrați, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, a unor fapte/acțiuni care conțin elementele constitutive de infracțiune, urmează a fi prezentate spre verificare organului competent, conform cadrului legal. Cât privește aluziile ce vizează comportamentul magistraților Curții de Apel Chișinău, statutul nu ne permite să intrăm în polemică pe marginea unor afirmații pur declarative, ținând cont și de conotația acestor afirmații. Pe acest segment Curtea de Apel Chișinău menționează că, absolut pe toți îi interesează durata procedurii și rezultatul examinării, dar nimeni nu-și pune întrebarea ce efort este depus la înfăptuirea actului de justiție, chiar și în detrimentul sănătății. Nu în ultimul rând menționăm că magistrații sunt oameni, respectiv și ei sunt supuși riscului îmbolnăvirii, iar învinuirea lor în eschivarea de a lua decizii pe anumite cazuri depășesc limitele bunului simț”, se menționează în comunicatul Curții de Apel Chișinău.

Astăzi, Procuratura Generală și-a exprimat public îngrijorarea privind multiplele amânări din partea Curții de Apel Chișinău de a examina recursul avocaților împotriva mandatului de arestare a lui Vladimir Plahotniuc. Potrivit reprezentanților PG, fără această decizie, procurorii nu pot cere autorităților Statelor Unite extrădarea fostului politician în Republica Moldova.

Instanța de apel a respins, joi, ca neîntemeiat, recursul Procuraturii Anticorupție împotriva hotărârii judecătorului de instrucție, prin care cinci din șase demersuri de aplicare a sechestrului pe bunurile lui Vladimir Plahotniuc au fost respinse.

Vladimir Plahotniuc a fost anunțat în căutare, în contumacie, după ce procurorii i-au înaintat învinuirea pentru trei capete de acuzare: „crearea și conducerea unei organizații criminale”, „escrocherie” și spălare de bani”, ambele săvârșite în proporții deosebit de mari.

Fostul lider al PD a contestat într-o instanță americană decizia secretarului de stat al SUA, Mike Pompeo, prin care a fost declarat indezirabil pe teritoriul Americii. Avocata oligarhului a relevat, într-o cerere în instanță, faptul că decizia, care îl vizează atât pe clientul său, cât și pe membrii familiei sale, ar contravine cu statutul de solicitant de azil al acestuia și invocă faptul că acesta nu a beneficiat de un proces echitabil și nu a fost audiat de o instanță independentă înainte de a fi privat de dreptul de a se afla pe teritoriul Statelor Unite.

În acest context, Igor Dodon s-a arătat surprins de poziția SUA vizavi de extrădarea lui Plahotniuc. „Îmi este interesantă poziția americanilor, iese secretarul de stat al SUA și spune că omul acesta este implicat și la voi stă unul pe care nu vreți să îl dați Moldovei. Voi sunteți siguri pe cine îl apărați? Acesta e argumentul din câte înțeleg, de ce îl țineți acolo, că a fost împotriva rușilor sau pentru americani. Sau voi îl țineți ca să îl folosiți împotriva lui Dodon la alegerile prezidențiale?”, a precizat Dodon.


Pub