(video/update) Decizii anti-Covid: Forțele de ordine revin pe străzi, iar măștile de protecție devin obligatorii în spațiile publice

Cabinetul de miniștri, condus de Ion Chicu, s-a întrunit astăzi, 12 iunie, în ședință extraordinară la Guvern. Pe ordinea de zi a fost doar un singur subiect, care prevede revenirea la unele restricții ridicate la data de 15 mai, când a încetat regimul stării de urgență, în contextul statisticii alarmante privind infecțiile cu noul coronavirus.

Foto: UNIMEDIA

(update 19:19) Forțele de ordine vor reveni pe străzi, pentru a supraveghea respectarea regulilor impuse de Comisia pentru Situații Excepționale. De asemenea, purtarea măștilor de protecție va deveni obligatorie în spațiile publice.

(update 19:17) În ceea ce privește locurile disponibile în spitale, autoritățile spun că vor fi reprofilate și mai multe spitale, vor fi puse la dispoziția medicilor încă câteva localuri unde vor improviza locuri pentru tratamentul pacienților. „Pentru săptămâna viitoare ne orientăm la circa 500 de paturi disponibile”. Chiar și așa, există probabilitatea ca sistemul medical să intre în colaps, din cauza numărului mare de infectări, spune premierul.

Șeful Executivului a declarat că de la începutul pandemiei au început să funcționeze mai multe fabrici de confecționare a măștilor. „Sunt multe pe piață, prețurile în farmacii sunt în continuare mari”. Chicu a spus că va dispune monitorizarea prețurilor în farmacii în următoarele zile și a îndemnat cetățenii să procure și să poarte măștile atunci când se află în spațiul public.

(update 19:11) Autoritățile anunță că sectorul Horeca se va deschide, totuși, de luni, 15 iunie. „Respectarea strictă a regulilor sanitar-epidemiologice, a prevederilor Comisiei, este lege pentru toți. Atât ANSP, cât și ANSA, cât și Poliția, vor sancționa până la închidere orice agent economic care nu respectă aceste reguli”, atenționează șeful cabinetului de miniștri.

(update 19:07) Premierul Ion Chicu a anunțat un set de măsuri urgente de sporire a disciplinei de conformare a reprezentanților statului și a cetățenilor la cerințele respective. Guvernul va prezenta un proiect prin care va institui un regim special de lucru pentru administrația publică cu scopul de a diminua fluxul de cetățeni în anumite perioade ale zilei. Accentul va fi pe lucrul la distanță.

„Recomandăm autorităților locale din Chișinău și Bălți să instituie regim special de activitate a transportului public, în corespundere cu programul special de lucru pe care îl vom comunica. Din câte știm, transportul public este sursa ca mai mare de contaminări.”, a declarat premierul.

„Noi trebuie să revenim la acel nivel la care am fost la data de 15 mai”, a declarat premierul.

Inițial anunțată la ora 17:00, ședința a fost amânată cu două ore.

Ședința de astăzi a fost organizată în contextul statisticii tot mai alarmante a infectărilor cu Covid-19. La moment, avem confirmate oficial 11.093 cazuri de Covid-19, dintre care 385 de decese. Astăzi au fost anunțate 366 de cazuri noi de infectare cu Covid-19, după recordul absolut înregistrat joi, de 406 cazuri.


Pub