19:05:42 19.04.2024
Stiri

Ana Guțu evocă primul val al DEPORTĂRILOR din Basarabia de acum 79 de ani: „Mulți basarabeni au ajuns să muncească în minele din munții Ural, unde mai mult de 80 la sută dintre ei au pierit”

Actualitate 12.06.2020 15:37 Vizualizări2543 Autor: Ziarul National
Ana Guțu evocă primul val al DEPORTĂRILOR din Basarabia de acum 79 de ani: „Mulți basarabeni au ajuns să muncească în minele din munții Ural, unde mai mult de 80 la sută dintre ei au pierit”


În noaptea de 12 spre 13 iunie curent se împlinesc 79 de ani de la primul val al deportărilor organizate de regimul sovietic împotriva românilor din Basarabia și Bucovina de Nord, iar șefa Departamentului pentru Relația cu R. Moldova din cadrul Guvernului României, Ana Guțu, a ținut să evoce acele evenimente tragice pentru zeci de mii de locuitori ai spațiului dintre Prut și Nistru.

Astfel, Ana Guțu amintește că, în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, NKVD-ul sovietic a organizat operațiunea de deportare a circa 30 000 de români din Basarabia şi Bucovina de Nord. Oamenii au fost ridicați din casele lor în toiul nopții și deportaţi în Siberia, Kazahstan şi alte părţi ale imperiului sovietic.

CITIȚI și DOCUMENTAT: Ce pierderi umane a avut Basarabia pe timpul ocupației sovietice. Cifre DUREROASE

Echipele NKVD mergeau prin sate, băteau în ușile şi geamurile oamenilor și le spuneau că au 15 minute să se pregătească. Fiecare deportat avea voie să își ia cu el maximum 10 kilograme de efecte personale. Oamenii erau apoi încărcați în camioane și în căruțe, apoi erau duși în gări. Acolo, capii de familie și tinerii de peste 18 ani erau separați de femei, copii și bătrâni.



CITIȚI și VIDEO // „Săptămâna MEMORIEI” pentru a aminti DRAMA basarabenilor sub OCUPAȚIA SOVIETICĂ: Cetățenii, îndemnați să-și facă publice, prin poze, înregistrări audio și video, istoriile familiilor care au avut de suferit, inclusiv de pe urma DEPORTĂRILOR

„În fiecare vagon au fost înghesuiți între 70 și 100 de oameni. Fiecare deportat primea zilnic doar 200 de grame de apă, pentru băut și pentru igiena personală, iar oamenii erau hrăniţi cu peşte sărat. Ei au călătorit în astfel de condiţii, pe o căldură infernală, timp de două-trei săptămâni. La fiecare oprire, din vagoane erau scoase trupurile celor care muriseră din cauza condițiilor inumane. Bărbații în putere erau deportați în lagăre de muncă forțată, faimosul Gulag, unde erau supuși unui regim de exterminare, a cărui duritate poate fi comparată cu cea din lagărele naziste. Mulți basarabeni au ajuns să muncească în minele din munții Ural, unde mai mult de 80 la sută dintre ei au pierit”, a amintit Ana Guțu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md