01:40:54 20.04.2024
Stiri

VIDEO, DOC // Guvernul recheamă Poliția în stradă și ÎNĂSPREȘTE măsurile anti-COVID: Regim special de lucru pentru BUGETARI

Actualitate 12.06.2020 19:14 Vizualizări6001 Autor: Ziarul National
VIDEO, DOC // Guvernul recheamă Poliția în stradă și ÎNĂSPREȘTE măsurile anti-COVID: Regim special de lucru pentru BUGETARI


Guvernul Chicu a anunțat în această seară că autoritățile revin la regimul specific stării de urgență care a fost instituită în R. Moldova până la 15 mai curent, în contextul majorării substanțiale a numărului de cazuri de COVID-19 în ultimele zile.

Fără a solicita Parlamentului să instituie stare de urgență, angajații Poliției vor reveni „masiv” în stradă, în regim non-stop, pentru a preveni aglomerațiile pe străzi și în transportul public, dar și pentru a-i detecta pe cei care nu respectă regulile epidemiologice.

În cadrul ședinței convocate în această seară în regim online, Guvernul a aprobat o singură chestiune care instituie un regim special de activitate pentru angajații din administrația publică începând cu ziua de luni, 15 iunie, accentul fiind pus pe lucrul la distanță. Cei care vor activa de acasă vor fi remunerați cu cel puțin 2/3 din salariu.

Cu toate acestea, de săptămâna viitoare vor începe să activeze terasele și restaurantele.

„Nu putem să restricționăm activitatea economică, fiindcă cetățenii rămân fără resurse și statul nu are cu ce plăti pensii și salarii”, a explicat premierul Ion Chicu.

Aceeași sursă a precizat că autoritățile publice locale din Chișinău și Bălți vor fi îndemnate să aprobe regim special de circulație pentru transportul public, iar autoritățile din domeniul sănătății vor pune la dispoziția medicilor, începând de săptămâna viitoare, încă 500 de paturi pentru tratarea persoanelor infectate cu COVID-19.

Ion Chicu a ținut să precizeze că majorarea numărului de cazuri confirmate cu COVID-19 se atestă în ultimele zile nu doar în R. Moldova, ci în mai multe state, inclusiv europene, ceea ce ar fi o consecință a anulării anumitor restricții după data de 15 mai, dar și a faptului că „cetățenii și politicienii ignoră regulile”. De asemenea, în prezent în R. Moldova sunt efectuate „de zece ori mai multe teste decât la începutul lunii aprilie”.

„Trebuie să revenim la atitudinea autorităților de până la 15 mai. Riscăm să determinăm intrarea în colaps a sistemului medical, dacă nu vom respecta regulile”, a punctat premierul Chicu.

Menționăm că numărul cazurilor noi de COVID-19 a crescut în ultima săptămână cu 20% față de săptămâna precedentă. Joi, de exemplu, am avut confirmate 406 cazuri de infecție, iar astăzi - alte 366. Bilanțul total al persoanelor infectate a ajuns la 11 093.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md