Linkuri accesibilitate

În Rusia, din cauza pandemiei, Parada Victoriei s-ar putea desfășura fără public


Repetiție pentru Parada Victoriei la Alabino, lângă Moscow, 10 iunie 2020
Repetiție pentru Parada Victoriei la Alabino, lângă Moscow, 10 iunie 2020

Au rămas mai puțin de două săptămâni până la sărbătorirea Zilei Victoriei în Rusia, amânată de pe 9 mai pe 24 iunie din cauza pandemiei.

Situația epidemiologică însă nu s-a îmbunătățit între timp. Azi, autoritățile ruse au anunțat aproape 9000 de cazuri noi, iar cifra totală a depășit săptămâna aceasta pragul de jumătate de milion.

În Rusia, din cauza pandemiei Parada Victoriei s-ar putea desfășura fără public
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:06 0:00

În aceste condiții, tot mai multe regiuni din Rusia anunță că nu vor organiza manifestații în masă pentru a nu facilita răspândirea și mai activă a virusului. Până acum, decizii în acest sens au fost luate de autoritățile din Kamceatka, Permsk, Tomsk, Belgorod, Orlovsk, Iaroslavl, Orenburg, Kursk și Republica Mordovia.

În unele regiuni, parada a fost amânată, iar în altele vor avea loc manifestații restrânse fără public.

Vladimir Putin și Serghei Sobianin
Vladimir Putin și Serghei Sobianin

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a îndemnat și el locuitorii capitalei să stea acasă și să privească Parada Victoriei la televizor. Deși restricțiile în Moscova au fost deja relaxate, Sobianin spune că adunările în masă ale populației sunt încă interzise.

Moscova rămâne principalul focar de infecție din Rusia, iar portalul Meduza scrie că măsurile de carantină ar fi fost relaxate nu din considerente epidemiologice, ci pentru a îmbunătăți dispoziția moscoviților înainte de referendumul constituțional de pe 1 iulie.

Potrivit surselor Meduza, primarul Sobianin plănuia să relaxeze unele restricții abia lunea viitoare, pe 15 iunie, însă, după un apel telefonic de la președintele Vladimir Putin, Sobianin a anunțat relaxarea regimului de carantină luni, 8 iunie. Dovadă a faptului că decizia a fost luată în grabă, Meduza scrie că mulți moscoviți au primit SMS-uri automatizate despre prelungirea carantinei până pe 14 iunie cu doar câteva ore înainte de anunțul lui Sobianin.

Pe 16 și 23 iunie vor fi ridicate și restul restricțiilor anti-Covid din Moscova, astfel încât nu e clar dacă apelul primarului către moscoviți de a nu merge la paradă pe 24 va fi o interdicție legală sau doar un îndemn fără valoare juridică.

Parada va avea loc cu doar o săptămână înainte de referendum și autoritățile par să facă tot ce le stă în puteri pentru a asigura o prezență cât mai mare la vot. Primăria Moscovei a anunțat chiar o loterie – cei care vor merge la vot vor putea câștiga tichete pentru cumpărături, cu o valoare totală de 10 miliarde de ruble.

XS
SM
MD
LG